Влада розробляє заходи для подолання соціальних і економічних наслідків аварії на Вуглегірській ТЕС, яка сталася 29 березня. Зокрема, вугілля, яке постачали на станцію об’єднання й шахти, буде перерозподілено між іншими споживачами.
Про це розповів у Донецьку міністр енергетики і вугільної промисловості Едуард Ставицький: «Розроблено детальний план, до відновлення станції буде графік по днях — що ітиме і розподілятиметься. Вугілля піде на ДТЕК, у цій компанії не видобувають паливо марки «Г» в такому обсязі, щоб повністю закрити цикл. Ми обговорили це з колегами і знайшли повне взаєморозуміння».
Міністр енергетики і вугільної промисловості висловив здивування з приводу інформації, оприлюдненої лідерами профспілки, про те, що гірників Державного підприємства «Селидіввугілля» відправляють у безоплатні відпустки через відсутність збуту палива. «Я на нараді особисто ставив це питання гендиректору, і він узагалі нічого не говорив про скорочення. Упевнений, що такого точно не станеться. Тому що це питання щойно обговорювалося. Якщо люди йдуть у відпустку, то лише оплачувану. Головне — провести збори, думаю, усі з розумінням до цього поставляться».
Раніше «Голос України» оприлюднив заяву голови Селидівської територіальної організації профспілки працівників вугільної промисловості Володимира Березовського про те, що шахтарів змушують писати заяви на відпустку без збереження зарплати. Причина — аварія на Вуглегірській ТЕС, куди об’єднання постачало вугілля. Про таку тенденцію говорять і профспілкові лідери чотирьох шахт, які входять до складу державного підприємства.
Керівник галузі також не підтвердив інформацію про скорочення штатів на станції після пожежі. «Мені такі факти невідомі. Оперативний склад, який бере участь у виробничому циклі, буде задіяно на інших об’єктах, щоб люди не втратили кваліфікацію», — сказав Е. Ставицький.
Вуглегірська ТЕС забезпечувала п’яту частину виробництва електроенергії в області та 3 відсотка електроенергії країни. І якщо споживачі не відчули наслідків аварії — нестачу компенсували за рахунок інших потужностей, — то для 12-тисячного Світлодарська зупинка провідного підприємства стала катастрофою. За словами голови Донецької обласної державної адміністрації Андрія Шишацького, ця станція формувала 90 відсотків бюджету міста. Тому нині влада вивчає питання про дотацію вирівнювання для Дебальцевого, до якого належить Світлодарська міська рада. А оскільки місто залишилося без опалення і населення використовує електрообігрівачі, запропоновано знизити тариф для мешканців на 30 відсотків, щоб збільшення споживання електроенергії не вдарило по гаманцю людей.
До планів приватизації ДАЕК «Центренерго», до складу якої входить і Вуглегірська ТЕС, теж буде внесено зміни. Нагадаємо, раніше повідомлялося про наміри держави приватизувати компанію 2013 року.
Донецька область.
 
Фото автора.