Ще перед першим снігом закарпатські письменники по-господарськи турботливо причепурили Шевченківську алею, яку за ініціативи директора ДП «Ужліс» Івана Костіва й голови облорганізації Національної спілки письменників України поета Василя Густі висадили разом зі словацькими літераторами з нагоди 200-ліття від дня народження Великого Кобзаря.

Нагадаємо, що маленькі туї, ялівці, гінкго дволопатеве й нові карпатські смереки закарпатські й словацькі письменники разом з представниками влади, Генконсулом Словаччини в Ужгороді Янкою Бур’яновою та місцевими лісівниками висаджували у квітні, коли добре прогрілися гірські схили. Тоді ж тут з’явилася й пам’ятна табличка: «Хай росте Шевченківська алея на радість закарпатцям, гостям краю як знак нашої спільної шани і пам’яті безсмертного Кобзаря».

— Необхідний догляд за молодими деревцями напередодні зими проведено на совість, — задоволений роботою майстрів слова авторитетний керівник «Ужлісу», який, до речі, є ще й поціновувачем мистецтва загалом і красного письменства зокрема. — Молодняк огородили захисними кілками, де не прижилися саджанці — досадили нові, а кволі — підживили, обрізали сухостій.

На згадку про той письменники сфотографувалися біля пам’ятної дошки (на знімку). А Василь Густі поділився планами щодо Шевченківської алеї на майбутнє. Зокрема, йдеться про проведення у курортному селі Нижнє Солотвино міжнародного літературного фестивалю «Карпатська ватра», на який запросять письменників з країн Карпатського регіону — Словаччини, Угорщини, Румунії та Польщі, які творять українською, та про проведення тут інших виїзних письменницьких урочистостей та свят. Бо ж у цю дивовижну місцину під Ужгородом на відпочинок з’їжджаються люди з багатьох областей України й з-за кордону.

Фото Олексія ПОПОВА.