Якщо до кінця року буде ухвалено зміни до Бюджетного та Податкового кодексів, то місцеві бюджети вже в 2015 році отримають майже 39 мільярдів гривень додаткових надходжень. Про це під час наради, присвяченої питанню децентралізації влади, заявив віце-прем’єр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.
Звертаючись до представників місцевого самоврядування, віце-прем’єр повідомив: «Ми сьогодні готуємо Програму дій уряду на наступний рік. Рік буде дуже складний, тому маємо встановити чіткі правила, які дадуть змогу максимально ефективно використати бюджетний ресурс країни. Наша позиція — що більше ресурсів наближено до громад, то більший контроль з боку громадськості, то ефективніше буде їх використано».
За словами урядовця, головними напрямами змін до Бюджетного кодексу є бюджетна та фінансова самостійність місцевих бюджетів, закріплення за ними стабільних джерел доходів та розширення їхньої дохідної бази. Крім того, для посилення відповідальності профільних міністерств пропонуватиметься нова трансфертна політика, а децентралізація видаткових повноважень дасть можливість місцевим громадам самостійно приймати рішення щодо розвитку своїх територій.
Також пропонується, щоб місцеві бюджети формувалися та ухвалювалися до 25 грудня попереднього року та щоб це не залежало від термінів прийняття держбюджету. Адже досі через невчасне затвердження держбюджету місцеві громади часто не мали можливості вчасно затвердити свої кошториси.
«Сьогодні люди чекають змін, тому ми плануємо запустити механізм активності громад, який найближчим часом дасть їм змогу розвиватися та на власний розсуд розпоряджатися заробленими ресурсами», — зазначив урядовець та висловив сподівання, що Верховна Рада схвалить зміни до Бюджетного і Податкового кодексів ще до кінця нинішнього року.