Від нинішньої Гуморини одесити та гості міста чекали чимало сюрпризів, адже це свято гумору і сміху — ювілейне, 40-ве за ліком!

У «Будинку клоунів» відкрилося перше в Україні Посольство Гумору. Цією церемонією розпочався фестиваль «Комедіада». Втретє найкращі клоуни 12 країн приїхали на Гуморину до Одеси, щоб блиснути майстерністю й розсмішити народ.

Очолив представництво Гумору президент Міжнародного фестивалю клоунів і мімів народний артист України Георгій Делієв. Разом з іншими учасниками він перерізав червону стрічку перед бутафорськими дверима посольства, а потім усім присутнім роздали символічні візи до Країни Гумору у вигляді жовтих смайликів.

— Якщо у вас поганий настрій або ви втратили почуття гумору, якщо вас з’їдає туга і зневіра, душить жаба, переслідують серйозні проблеми або серйозні люди, якщо ви поганий танцюрист або просто тиснуть плавки, якщо ви заблукали в нетрях буденності або просто прийшли сюди, Посольство Гумору в Україні готове надати вам гумористичний притулок, — оголосив Делієв.

Фестиваль розпочався із шоу «Битва клоунів», у якому виступили колективи «Маски-шоу» (Україна) і театру «Олє» (Велика Британія). «Комедіада» завершилася нагородженням переможців. Крім того, клоуни та міми взяли участь у традиційній карнавальній ході, що пройшла Дерибасівською та іншими центральними вулицями міста. Відкрив її «Трамвай № 40», ювілейний, який працював лише один день — 1 квітня. Незважаючи на те, що він рухався не рейками, а бруківкою Дерибасівської, проїхатися на ньому міг будь-хто з гостей Гуморини.

У міському саду відбувся міжнародний фестиваль майстрів шаржу під девізом «Щоб позбутися стресу, приїдь на шарж в Одесу!». На Театральній площі пройшов перший в історії Гуморини конкурс живих скульптур. Перед одеситами та гостями міста постали застиглі в «бронзі» Катерина Друга і герцог Ришельє, Михайло Воронцов і Олександр Пушкін.

У центрі міста відбувся чемпіонат Одеси з анекдотів. Він тривав доти, доки глядачі не попросили зупинити виступи артистів через брак сил для сміху. Такого потужного, розкотистого і заливистого реготу на Дерибасівській не чули вже давно.

І ще один із першоквітневих сюрпризів — відвідувачів зоопарку зустрічав бик Моряк у тільнику та інші веселі зоогерої. Різні конкурси за участю мешканців зоосаду викликали у дітей і їхніх батьків захоплення.

У дворику Літературного музею відбулося традиційне відкриття нової скульптури, яка органічно доповнила пам’ятники Костянтину Паустовському і Михайлу Жванецькому, екіпажу Антилопи Гну і Кості-моряку з рибачкою Сонею. У нового монумента незвичайна назва — «Срібне століття».

Скульптура зображує поетес Марину Цвєтаєву та Анну Ахматову, одягнених у вбрання давньоєгипетських жінок, які сидять на постаменті в оточенні леопардів. Його прикрашають напис «Срібне століття», а також зображення піраміди, що включає назви провідних стилів літератури й культури початку XX століття. Автор проекту пам’ятника і всього Саду скульптур — Леонід Ліптуга, скульптор — Олег Черноіванов.

Ну а ввечері над Одесою розквітнув першоквітневий святковий феєрверк, за яким разом з одеситами спостерігали 120 тисяч гостей із 18 країн.

 

 
 
 
 
Фото Олега ВЛАДИМИРСЬКОГО.