«У п’ятницю я був на роботі і бачив усе. У нас один цех працює, і людей зібралося багато. Майже всі вийшли безболісно. Машиністи, які обслуговують енергоблоки, були до останнього. Тому що без команди ніхто не залишить пост. Ішли вже після того, як стало тяжко дихати і бачити». Старший майстер Вуглегірської ТЕС Сергій Пономаренко розповідає про фатальні події робочої зміни.

 Чорний дим і холодні батареї

Для мешканців 12-тисячного Світлодарська, де майже в кожній родині є хтось, хто працює на станції, чорний дим над корпусами став шоком. Мережі мобільних операторів не витримували навантаження, коли люди кинулися телефонувати рідним і знайомим. Унаслідок аварії один робітник загинув і ще одинадцять госпіталізовано — із них двоє у понеділок було виписано з лікарні. У медичних закладах залишається дев’ять потерпілих, у тому числі один з опіками першого та другого ступенів, решта — з отруєнням чадним газом. Місто енергетиків за лічені години залишилося без «годувальниці». Тривога за робочі місця виявилася навіть сильнішою за побутові незручності: після пожежі у квартирах городян зникли опалення і гаряча вода, якими раніше забезпечувала станція.
«Сидимо у квартирах, позачиняли вікна, але обігрівачі не вмикаємо — адже не мінус двадцять надворі. Нічого, стерпимо, головне, щоб на станції привели все до ладу, щоб не залишитися без робочих місць. Настрій жахливий», — каже машиніст паливоподачі Ольга Андрєєва, яка працює на ТЕС майже 40 років. У жінки двоє дітей і троє онуків, які мешкають з нею. «Робочих місць для всіх немає, влаштуватися важко. Селище велике, а станція одна».
Надзвичайна ситуація державного масштабу
Про причини та обставини аварії досі відомо мало. Створено комісію для проведення спеціального розслідування на чолі із заступником голови Держгірпромнагляду України Степаном Дунасом та експертну комісію. Остання має надати свої висновки не пізніше 5 квітня. Ситуація ускладнюється тим, що вихідними в епіцентрі пожежі зберігалася висока температура, а отже, потрапити на місце експерти не могли. «Зрозуміло одне: це —надзвичайна ситуація державного масштабу», — заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький. А голова центрального комітету Профспілки енергетиків і електротехніків України Сергій Шишов у відповідь на запитання кореспондента «Голосу України», чи траплялися в історії української енергетики аналогічні аварії, сказав: «Більша за цю — лише Чорнобильська аварія». Мається на увазі масштаб руйнувань виробництва: всю робочу частину Вуглегірської ТЕС знищено.
«Чотири блоки перебувають під завалом. Обвалена повністю покрівля. Сьогодні триває перша стадія локалізації аварії, а саме: шляхом поливання охолоджують металоконструкції. За попередніми оцінками, протягом місяця, максимум двох, можна буде провести детальну ревізію стану блоків. Тільки після цього можна сказати, як ми це все відновлюватимемо», — зазначив міністр.
У залі сиділи робітники, які цілу добу провели на станції — відновлювали енергоживлення, запускали насоси для перекачування води на фільтрувально-очисному комплексі, забезпечували життєдіяльність міста. Усіх непокоїло одне — доля підприємства.
«Хочу всіх заспокоїти і запевнити, що заробітна плата виплачуватиметься в повному обсязі, — заявив Едуард Ставицький. — Процес відновлення достатньо тривалий, комісія працюватиме, ми визначимо план-графік з відновлення. Відповідно до нього задіюватимемо той колектив, який тут працював, щоб люди мали соціальну захищеність. Тут також відновлять чотири блоки, які нині знищені аварією».
За фактом аварії відкрито кримінальне провадження за частиною 2 статті 272 Кримінального кодексу України (порушення правил безпеки під час виконання робіт із підвищеною небезпекою, яке спричинило загибель людей). Триває огляд місця пригоди, опитують працівників станції, а також вилучають технічну та іншу документацію підприємства, зазначили у прес-службі прокуратури області.
Катастрофа: тепер уже не в кіно, а насправді
Коли припинилася подача тепла, місцевій владі довелося оперативно вирішувати безліч проблем. «Перевозимо лежачих хворих до лікарні Дебальцевого, думаємо, що робити із дитсадками», — ділився інформацією в перші години після аварії міський голова Світлодарська Анатолій Брехунець. Цього ж дня до міста доставили 180 обігрівачів від обласної державної адміністрації. Ще 150 надали сусідні міста — Дебальцеве, Горлівка та Єнакієве. «Скільки потрібно, стільки й дамо», — запевнив голова облдержадміністрації Андрій Шишацький.
Школярів з понеділка відправили на канікули, а дитсадки працюватимуть, використовуючи електрообігрівачі. Прилади також надали соціально незахищеним родинам, які потребують особливого догляду. А воду переважна більшість городян гріє на газових плитах. «Місто житиме, буде з електроенергією, газом і водою. Загрози екологічної небезпеки немає», — підкреслив керівник області.
Три роки тому у Світлодарську знімали дві стрічки — французьку та російську, — присвячені 25-річчю аварії на Чорнобильській АЕС. Місто привабило кіношників тим, що Вуглегірську ТЕС будували за схожим проектом, а саме місто за архітектурою нагадувало Прип’ять. «Натура» потребувала мінімальних декорацій: на вулицях розвісили гасла «Мир, труд, май», портрет Горбачова, а на палаці культури — герб СРСР.
Тоді у мешканців Світлодарська та сусіднього Дебальцевого з’явилася непогана можливість підзаробити, знімаючись в епізодах евакуації школи та весілля в день аварії. Інші городяни забезпечували приїжджих житлом, транспортом, харчуванням. Дехто на період зйомок здав в оренду автомобілі радянського періоду. Тоді лунали пропозиції освятити станцію та деякі інші об’єкти після від’їзду кіношників — щоб не накликати біду.
 
Довідково
 
На Вуглегірській ТЕС, яка входить до складу ДАЕК «Центренерго», працюють 2836 осіб.
 
Енергоблок №2 після пожежі.
 
Фото Ганни МОЛЧАНОВОЇ.