Консиліум лікарів Вінницької центральної районної лікарні, який скликали двічі, не зумів розгледіти в пацієнтки пневмонію. Коли нарешті 28-річну Наталію доставили в реанімацію, там сказали: «Пізно...». Ця історія хвороби виявила низку недоліків в організації роботи лікарняного закладу в умовах медичної реформи, що триває на Вінниччині вже другий рік.

Вінницька центральна районна лікарня має статус клінічної. Це означає, що поруч із фахівцями-практиками працюють науковці. Здавалося б, отримати медичну допомогу, встановити точний діагноз у такій лікарні набагато більше шансів, ніж у звичайній. Але цей летальний випадок виявив проблему співпраці вчених із лікарями-практиками.

— Ми скликали консиліум, — каже головний лікар Олександр Кривовяз. — Робили це двічі. Але пневмонія виявила себе тільки в останній період лікування. До того діагностували бронхіт і звичайне ГРВІ.

Як консиліум прогледів пневмонію, нині з’ясовує комісія, створена Департаментом охорони здоров’я облдержадміністрації. Уже відомо: пацієнтка померла від двостороннього запалення легенів, спричиненого вірусною інфекцією.

...Тетяна Веприцька із села Сосонка, що під Вінницею, втратила єдину доньку. Вона померла на четвертий день після перебування у Вінницькій районній лікарні. Мати каже: її дитину можна було врятувати, якби не байдужість лікарів.

— Я сама бігала по лікарні, шукала ноші, просила незнайомих чоловіків, щоб занесли в реанімацію, платила їм за це гроші, — каже, плачучи, пані Тетяна. — А лікарі в цей час переконували, що лікують згідно з поставленим діагнозом. Та вони після цього злочинці!

У реанімації, де померла молода жінка, її матері так і сказали: «А що ми могли зробити, коли хвору доставили пізно? Треба було раніше це робити».

Дівчину доставили до лікарні в суботу вранці із діагнозом ГРВІ та бронхіт. Температура трималася. Призначили антибіотики.

— У лікарні — карантин, мене в палату не пропустили, — згадує згорьована мати. — Тільки через вікно розмовляла. Я запитала в дочки, які є лікарі, а вона відповіла, що тільки медсестри, бо ж вихідний день.

Як вдалося з’ясувати, тієї суботи, коли жінку привезли до лікарні, чергував лікар-педіатр. Він оглядав хвору. На нічну зміну заступив завідувач відділенням терапії. Однак, за словами матері померлої, він огляд не проводив. У неділю чергував невропатолог. Жінка ледве дочекалася понеділка, коли на роботу вийде весь персонал. Її переконували, що лікування відбувається згідно з поставленим діагнозом...

У вівторок, попри карантин, мати увірвалася до палати. Стала шукати ноші, щоб самотужки доставити дочку в реанімацію, яка розташовувалася в іншому корпусі. Але, з’ясувалося, що вже пізно...

Як повідомила прес-секретар прокурора області Ірина Вихованець, за фактом смерті 28-річної жительки Сосонки перевірку здійснює прокуратура.

 

Вінницька область.