Учорашнє засідання Кабінету Міністрів цілком очікувано розпочалося з обговорення проблем, що їх завдала снігова стихія та з пошуку шляхів протидії можливій повені.

«Україна пережила справжнє стихійне лихо, бо якщо у західних областях раніше випало до 40 сантиметрів снігу, то в північних за лічені години — до 50 сантиметрів, в Києві — понад 60 сантиметрів, а в Сумах — до 80 сантиметрів», — повідомив прем’єр Микола Азаров.

І це при тому, що приблизно на тисячу квадратних кілометрів території Києва, на яку впали 50 мільйонів тонн снігу, було лише 150 снігозбиральних машин. Тобто, на кожну машину припадало по 333 тисячі тонн снігу. Зрозуміло, що впоратися із такою кількістю опадів такою кількістю техніки було дуже складно. Відтак глава уряду вважає: нинішня стихія ще раз висвітила застарілі проблеми. «Стихія виразно виявила ключові проблеми столиці. Перш за все — це відсутність окружної дороги та нестача розв’язок, паркінгів і мостів у місті, а також недостатня матеріально-технічна база комунальних служб», — сказав він.

Найближчим часом на перше місце прем’єр пропонує поставити будівництво в Києві сучасної окружної дороги, яка дозволить розвантажити місто. «Важко, але цю проблему треба вирішувати», — зазначив М. Азаров.

Оцінюючи компетентність комунальних служб столиці, глава уряду констатував, що не всі продемонстрували фаховість і відповідальність.

А якщо станеться повторення ситуації під час можливої повені, то висока вода може «змити» зі своїх посад й інших чиновників. 

М. Азаров доручив оперативним штабам зосередитися на двох речах: максимальному вивезенні снігу з населених пунктів та на підготовці до негайного захисту населених пунктів у разі їх підтоплення. Тому першим питанням порядку денного засідання уряду стала доповідь голови Державної служби з надзвичайних ситуацій Михайла Болотських (на знімку) про стан справ із підготовкою до повені.

«Рахунок іде на години. Повінь ми повинні зустріти з готовими регламентами дій усіх служб, адекватними реальній ситуації. Водозливи та дренажні системи до 5 квітня мають бути повністю очищені від усього, що може заважати сходу води, а місця, які може підтопити вода, мають бути максимально захищені», — таке доручення отримали від прем’єра Міненерговугілля, Мінрегіон та Держводагентство.

При цьому М. Азаров звернув увагу, що зараз чимало водойм фактично ні за ким не закріплені. Зокрема, в Хмельницькій області не мають господаря 1 тисяча 682 гідроспоруди, тож вони можуть загрожувати підтопленням або затопленням територій, населених пунктів та сільгоспугідь.

Загалом досі не готові до пропуску повені Житомирська, Закарпатська, Одеська, Тернопільська та Хмельницька області, повідомив глава уряду. В зв’язку з цим М. Азаров доручив «сьогодні ж підготувати кадрові висновки».

Утім, голова Держслужби з надзвичайних ситуацій М. Болотських вважає, що драматизувати ситуацію не варто та що, попри можливі ризики, прохід води вдасться утримати під контролем.

Оцінюючи те, як спрацювали всі служби під час нещодавнього катаклізму, М. Болотських зазначив, що на основі інформації Укргідрометеоцентру населення та всі державні структури були завчасно оповіщені про наближення стихії, а на всіх небезпечних ділянках міжнародних магістралей завчасно розмістили спецтехніку та 318 пунктів обігріву. 

У ході засідання уряд розглянув рішення про чергове підвищення з 1 січня цього року всіх посадових окладів працівників бюджетної сфери. Крім того, зазначив М. Азаров, одночасно триватиме відновлення диференціації в оплаті праці працівників за 1—5-м тарифними розрядами єдиної тарифної сітки. «Зрівнялівки більше не буде», — пообіцяв він.

Загалом підвищення має торкнутися майже 3,5 мільйона працівників освіти, культури, охорони здоров’я, соціальної сфери та інших бюджетних галузей.

При цьому глава уряду наголосив, що працівники бюджетної сфери отримають перерахунок за січень—березень, виходячи вже з нових розмірів посадових окладів. Стосовно того, на що ватро очікувати бюджетникам, М. Азаров уточнив, що, наприклад, посадовий оклад провідного бібліотекаря та вчителя вищої категорії збільшиться приблизно на 167 гривень, а лікаря-терапевта вищої категорії — на 179 гривень.

Уряд також розглянув законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії». За словами М. Азарова, з ухваленням цього законопроекту буде запроваджено рівні умови індексації пенсій незалежно від того, за яким законом їх призначали.

Дослівно

Микола Азаров: «Кадрове рішення щодо окремих керівників міського господарства столиці обгрунтоване та справедливе. А після завершення ліквідації наслідків стихії ми вимогливо розглянемо питання про відповідальність інших працівників і керівників».

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.