Парламентська хроніка

Ранкове засідання 22 березня
 
Народні депутати ратифікували Угоду між Україною та Європейським Союзом про внесення змін до Угоди між Україною та Європейським Співтовариством про спрощення оформлення віз. За відповідне рішення проголосувало 275 народних депутатів (ПР — 131, «Батьківщина» — 63, «УДАР» — 36, «Свобода» — 33, КПУ — 0, позафракційні — 12).
Положення Угоди розширюють категорію громадян України, які матимуть право на спрощене оформлення безплатних та багаторазових віз. Крім того, документом удосконалюється порядок оформлення віз для представників засобів масової інформації; визначаються чіткі терміни дії багаторазових віз; встановлюється можливість термінового оформлення віз (протягом трьох діб) особам, які проживають на значній відстані від місця подання візового клопотання (за умови сплати термінового консульського збору). Водночас запроваджується безвізовий режим поїздок для громадян України, які користуються біометричними службовими паспортами. Ратифікувавши угоду, парламент створив підґрунтя для майбутнього запровадження повноцінного безвізового режиму з ЄС для громадян України.
Крім того, у першому читанні та в цілому депутати ухвалили проект закону про внесення зміни до Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» щодо заборони на порушення справ про банкрутство гірничих підприємств. Відповідно до проекту, на порушення справ про банкрутство гірничих підприємств установлюється мораторій до 1 січня 2015 року. Це, за словами автора законопроекту Віктора Турманова, дасть змогу уряду «здійснити при державній підтримці комплекс заходів з реформування, технічного переоснащення та забезпечення сталого розвитку вугільних підприємств».
А на початку ранкового засідання відбулася година запитань до уряду. Запитання, що надійшли від народних депутатів, стосувалися здебільшого соціальної політики, охорони здоров’я та фінансів. Тож доповідали з парламентської трибуни профільні міністри. Так, відповідаючи на запитання щодо заборгованості з виплати заробітних плат, міністр соціальної політики Наталя Королевська повідомила, що у бюджетній сфері її немає. Проте вона має місце на підприємствах неактивної економічної (413 млн. грн.) та недержавної форми власності (понад 300 млн. грн.). «Безумовно, ми не миритимемося з цим явищем. Люди мають вчасно отримувати зарплату. Тому щодо всіх недержавних підприємств ми звернулися до Генпрокуратури з вимогою терміново розібратися в цих випадках та виплатити зарплати. З підприємствами-банкрутами важче. Сьогодні це борги, які десятиріччями складаються, і дієвих інструментів держава тут не має. Вирішити проблему ми пропонуємо на основі передового досвіду країн Європи. Інструмент — гарантійна установа, на яку буде покладено обов’язок виплачувати зарплату в разі початку процедури банкрутства на підприємствах», — наголосила вона. Водночас додавши, що сподівається на підтримку народних депутатів у цьому питанні.
Відповідаючи на запитання Андрія Павловського («Батьківщина») щодо гуманітарної допомоги, яка стоїть на кордоні й уже тривалий час чекає на розмитнення, міністр, зриваючись на крик, заявила: кабріолети під виглядом гуманітарної допомоги не пройдуть через кордон контрабандою. Тон Н. Королевської обурив не лише опозицію. Зауваження міністру зробила й Ганна Герман (ПР) (на знімку). «Миколо Яновичу, ви, будь ласка, нам Королевську сюди не приводьте. Такий тон розмови, який пані міністр собі дозволяє в залі з депутатами і з народом, замість того щоб давати користь, налагоджувати діалог, спрацьовує у зворотному напрямі», — заявила вона.
Міністр охорони здоров’я Раїса Богатирьова відповідала про медичну реформу. За її словами, це перший і необхідний етап нової довгострокової політики розвитку національної системи охорони здоров’я.
Міністр охорони здоров’я Раїса Богатирьова (на знімку): «Ініційована главою держави стратегія реформ у медичній галузі повністю гармонізована з європейською політикою «Здоров’я—2020». На її основі розроблено Загальнонаціональний проект програми «Здоров’я—2020. Український вимір», яка практично готова для того, щоб народні депутати її розглянули».
Водночас міністр зауважила: перший етап змін, без сумніву, болісний і потребує великого обсягу фінансів. Але саме на цьому етапі опробовується справжня нова структура, нові механізми та алгоритми функціонування медичної галузі. «Можливо, не все одразу виходить, але впевнена, що нікого в цьому залі, як і в уряді, не влаштовує той аварійний стан охорони здоров’я, який ми спостерігали у попередні роки», — сказала Р. Богатирьова. Набутий досвід, переконана вона, у тому числі й негативний, дозволить далі впроваджувати зміни системніше відповідно до потреб та специфіки кожної області та кожної соціальної групи.
Варто зазначити, що запитання, які ставили депутати з фракції «Свобода», так і залишилися без відповідей — урядовці їх просто не чули, бо вони заглушалися вигуками «фашисти» з боку регіоналів. Щоправда, й опозиція у боргу не залишилася. Російськомовні виступи вони також заглушали вигуками «українська».
Крім того, опозиція поцікавилась у прем’єра, чому до парламенту жодного разу не було внесено програму розвитку країни. «Яким чином тоді опозиція може контролювати діяльність уряду», — запитала Олександра Кужель. У відповідь М. Азаров зауважив: «У деяких керівників опозиції коротка пам’ять. Коли в уряду Тимошенко була якась гідна програма? Уряд розробив програму оптимізації економіки України, яку затвердив на своєму засіданні. Ця програма має забезпечити зростання економіки. І це ви можете контролювати».
У свою чергу, Ганна Герман (ПР) поцікавилась у міністра закордонних справ, як справи з будівництвом пам’ятника жертвам голодомору у Вашингтоні (як відомо, цього року відзначатимуть 80-ті роковини трагедії). За словами Леоніда Кожари, міністерством подані пропозиції щодо змін до держбюджету. «Сподіваємося, необхідну суму у розмірі 20 млн. буде виділено», — сказав він.
Загалом годину запитань до уряду опозиціонери назвали «повною ганьбою і бутафорією». А комуністка Оксана Калетник «парафіновою». «Хотілося б поставити запитання і почути на нього фахову відповідь», — зауважила вона.
Після перерви, оголошеної на вимогу опозиції, Верховна Рада припинила депутатські повноваження міністра оборони Павла Лебедєва. За це рішення проголосували 239 депутатів.
Виступає міністр соціальної політики Наталія Королевська.
 
Фото Олександра КЛИМЕНКА.