«Уряд вітає відновлення законотворчої роботи та покладає дуже великі надії на плідну співпрацю з парламентом у питаннях забезпечення стабільності та розвитку України. Я бачу добрий знак в тому, що після гострих дискусій і протистоянь лідери парламентських фракцій знайшли компроміс. Думаю, це великий крок до усвідомлення, що і влада українська, і опозиція українська, і народ в країні один», — сказав прем’єр під час учорашнього засідання уряду.
 
І цей народ, вважає М. Азаров, сьогодні як ніколи треба захищати від дуже важких впливів світової рецесії, що неможливо без законодавчого забезпечення. За його словами, вже не перший місяць чекає на розгляд великий пакет законопроектів соціального спрямування (про державну допомогу сім’ям із дітьми щодо державної соціальної допомоги для дітей-інвалідів; про запобігання та протидію домашньому насильству; про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівності прав одиноких матерів та одиноких батьків). Серед інших невідкладних питань глава уряду назвав законопроекти про погашення заборгованості державних підприємств вугільної галузі до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань; про визначення розміру допомоги малозабезпеченим сім’ям; про забезпечення дітей та малозабезпечених сімей безплатними лікарськими засобами; про реалізацію членами особистих селянських господарств права на соціальний захист у разі настання безробіття.
«Доручаю міністрам, які відповідають за першочергові законопроекти, сьогодні ж почати предметну, та, як кажуть, «щільну» роботу з супроводження цих законопроектів у комітетах і фракціях Верховної Ради», — заявив М. Азаров.
Крім того, найближчим часом Кабмін планує внести до парламенту пакет євроінтеграційних законопроектів. «Уряд приділяє особливу увагу виконанню плану першочергових заходів щодо інтеграції України до ЄС на 2013 рік», — запевнив прем’єр. Він повідомив, що найближчим часом уряд розгляне законопроект щодо реформування Державної кримінально-виконавчої служби України, законопроект про внесення змін до Митного тарифу України, проект постанови щодо використання у 2013 році коштів, які надійшли від ЄС в рамках виконання Угоди про фінансування програми «Підтримка впровадження Енергетичної стратегії України» та щодо використання у 2013 році коштів, які надходять від ЄС у рамках виконання Угоди про фінансування програми «Підтримка виконання Енергетичної стратегії України в галузі енергоефективності та відновлювальних джерел енергії».
Уряд затвердив перелік об’єктів будівництва, реконструкції та ремонту автомобільних доріг, на фінансування яких у 2013 році планується залучити під державні гарантії 7,2 мільярда гривень.
В очікування потепління, прем’єр наказав готуватися до можливої повені. Особливу відповідальність за проходження великої води він покладає на місцеву владу. «Треба енергійно й постійно усувати виявлені недоліки. Йдеться про розчистку русел і дренажів, зміцнення водозахисних споруд. Тут я наголошую на особливій відповідальності місцевої влади», — сказав М. Азаров. За його словами, саме місцева влада має зробити все, щоб рятувальники залишились без роботи.
На центральному рівні створено Міжвідомчий оперативний штаб на чолі з віце-прем’єром Олександром Вілкулом, котрий координуватиме дії Державної служби з надзвичайних ситуацій. На думку фахівців, цьогорічна повінь передусім може загрожувати Волинській, Рівненській, Чернігівській областям та карпатському регіону. «На річках Карпат вода вже піднімалась на 1,5—2 метри, а на деяких ділянках захисних дамб річки Тиса навіть до 6 метрів. Нині рівні води знизились, але ще будуть інші хвилі їхнього зростання», — припустив прем’єр та звернув увагу, що не повинно бути «безхозних» річок та інших водоймищ, бо саме через їхнє захаращення наслідки стихії бувають набагато гірші.
 
Плани
 
У 2013 році планується збудувати автомобільний міст через Дніпро у Запоріжжі, реконструювати автомобільну дорогу Київ—Ковель—Ягодин у Волинській області та автодорогу Стрий—Тернопіль—Кіровоград—Знам’янка (через Вінницю) у Хмельницькій та Кіровоградській областях, завершити будівництво 2-ї черги мосту на автомобільній дорозі Маршинці—Підгірний у Чернівецькій області, спорудити автомобільну дорогу в обхід Севастополя.
 
Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Присяжнюк, віце-прем’єр-міністр України Юрій Бойко, міністр культури України Леонід Новохатько.
 
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.