Парламентська хроніка

Ранкове засідання 19 березня
 
Учора парламент відновив свою законотворчу роботу — опозиційні фракції нарешті розблокували трибуну й президію у сесійній залі. Пленарне засідання розпочалося вчасно, однак уже з перших виступів політичне напруження зашкалило. Пристрасті розпалилися через мову — коли регіонали та комуністи виступали російською, депутати зі «Свободи» перекрикували їх вигуками «Українська». Не обійшлося й без сутички та позачергової перерви для консультацій.
 
Розвивалися учорашні події в парламенті так. Зранку зареєструвалися 390 депутатів. На початку пленарного засідання склали присягу двоє народних депутатів України, зареєстровані Центральною виборчою комісією 17 березня 2013-го замість депутатів Андрія Веревського та Сергія Власенка, повноваження яких були достроково припинені рішенням Вищого адміністративного суду. Це Олександр Козуб (обраний від Партії регіонів) та Роман Стаднійчук (ВО «Батьківщина»). Новообрані депутати увійшли відповідно до складу фракцій Партії регіонів та «Батьківщина». Коли глава парламенту Володимир Рибак оголосив про складання присяги депутата, обраного замість С. Власенка, депутати з фракції «Батьківщина» кричали «Ганьба».
Однак найбурхливіші пристрасті розпалилися під час виступів лідерів фракцій. Навіть виникла сутичка між депутатами з провладних та опозиційних фракцій, зокрема, свободівців, регіоналів та комуністів.
«Заспокойтеся, що ви робите!» — намагався вгамувати колег-депутатів Голова Верховної Ради Володимир Рибак і оголосив перерву в пленарному засіданні, запросивши керівників фракцій на нараду до свого робочого кабінету. У цей час депутати з фракції «Свобода» блокували парламентську трибуну.
Після перерви головуючий надав змогу завершити виступи з трибуни Олегу Тягнибоку та іншим лідерам фракцій.
Після цього депутати перейшли до затвердження проекту постанови про порядок денний другої сесії Верховної Ради України сьомого скликання. З першої спроби за проект постанови про порядок денний другої сесії проголосував 221 депутат за необхідних якнайменше 226. Не голосували в повному складі фракції «Батьківщина», «Свобода» та КПУ.
Опозиція наполягала внести до порядку денного всі закони, зареєстровані в парламенті на сьогодні. А вже потім на погоджувальних радах визначатися, які закони розглядати на пленарних тижнях. Однак глава парламенту Володимир Рибак запропонував спочатку ухвалити проект постанови про порядок денний сесії за основу без додатків із додатково внесеними законопроектами, а додатки ще доопрацювати. Бо, зокрема, додаток №2 було зареєстровано лише після понеділкової погоджувальної ради. З другої спроби за порядок денний із усіма додатками та зареєстрованими на сьогодні законами, як наполягала опозиція, проголосувало ще менше депутатів — 151. Тоді В. Рибак поставив на голосування проект постанови про порядок денний без додатків. За таке рішення проголосували 227 депутатів із фракцій Партії регіонів, КПУ та частина позафракційних. Однак депутати з опозиції заявили, що це голосування є нелегітимним, оскільки проголосували картки декількох відсутніх депутатів. Павло Розенко («УДАР») почав вимагати від В. Рибака оголосити всіх депутатів, які сьогодні відсутні за письмовою реєстрацією, та заблокувати їхні картки. Натомість лідер регіоналів Олександр Єфремов стверджував, що навпаки — це в опозиції є проблеми з присутністю депутатів у сесійній залі.
Позафракційний Олег Ляшко звернув увагу, що проголосували картки відсутніх депутатів Миколи Рудьковського та Сергія Лєбєдєва, котрий працює нині міністром оборони. Головуючий сказав, що картка Рудьковського не враховуватиметься, а Лєбєдєв був присутній у сесійній залі. З четвертої спроби за проект постанови №2175 про порядок денний без додатків проголосували 146 депутатів, з п’ятої спроби — без додатка №2, який викликав найбільше суперечок серед депутатів, — 225 «за», забракло одного голосу. Голосували знову лише Партія регіонів та КПУ.
«Домовляйтеся», — сказав В. Рибак. Лідери фракцій провели нараду прямо в сесійній залі й домовилися ще продовжити консультації, щоб доопрацювати порядок денний сесії, після чого 382 голосами депутати затвердили порядок денний на нинішній пленарний тиждень та перейшли до розгляду запланованих питань, прийняли постанови про проведення низки парламентських слухань.
Щоразу, коли депутати виступали російською мовою, сесійна зала «спалахувала» — депутати-свободівці скандували «Українська». Лідер «Батьківщини» Арсеній Яценюк навіть запропонував депутатам-регіоналам та комуністам перекладати їхні виступи українською. А лідер КПУ Петро Симоненко заявив, що комуністи не голосуватимуть у парламенті за жодне питання, доки не буде скасовано пенсійну та медичну реформи. Зрештою, парламент запрацював у робочому режимі, однак його лихоманило цілий день. Депутати з опозиції ретельно стежили за тим, щоб їхні колеги з парламентської більшості голосували особисто, а не чужими картками. Навіть проекти постанов про проведення парламентських слухань, які не викликали ні в кого принципових заперечень, довелося голосувати по декілька разів. У ложі преси виникло непорозуміння між помічниками народних депутатів, котрі намагалися з балкона зафіксувати голосування чужими картками, та працівниками держохорони. На початку пленарного засідання глава парламенту Володимир Рибак нагадав, що Комітет з питань свободи слова та інформації затвердив план участі народних депутатів у щотижневих тематичних передачах на телеканалах «Рада» та НТКУ, і закликав обранців брати активну участь у них.
Головуючий також повідомив про створення у парламенті 15 нових міжфракційних об’єднань. Головою міжфракційного депутатського об’єднання «За вітчизняних промисловців та підприємців, роботодавців України» обрано Анатолія Гіршфельда, депутатського об’єднання «Миколаївщина» — Юрія Гержова, «Південь України» — Михайла Опанащенка, «Нова Сумщина» — Ігоря Мірошниченка, «За рідну Дніпропетровщину» — В’ячеслава Задорожного. Співголовами міжфракційного депутатського об’єднання «Волинь» обрано депутатів Ігоря Єремеєва та Анатолія Вітіва, «За міжнаціональну згоду та громадянський мир» — Вадима Колесніченка, Іштвана Гайдоша, Івана Попеску, Антона Кіссе. Головами депутатських об’єднань «Україна — Вірменія» обрано Вілена Шатворяна, «За українську мову» — Олеся Донія, «Буковина» — Миколу Федорука, «Дітям України — найсучаснішу лікарню «Охматдит» — Валерія Дубіля, «Запорізький край» — В’ячеслава Богуслаєва. «Депутатське об’єднання на захист прав національних меншин» очолив Олександр Фельдман, «Ініціативну групу щодо сприяння розвитку співробітництва між Україною та Республікою Франція» — Олексій Азаров, депутатське об’єднання «Київщина» — Ярослав Москаленко.
В. Рибак також оголосив про обрання заступником голови депутатської фракції Партії регіонів Артема Пшонки.
Депутати вітали з Днем народження своїх колег Степана Кубіва, Руслана Лук’янчука і Артема Пшонку.
 
ДОСЛІВНО
 
Ганна ГЕРМАН, Партія регіонів: «Не всі письменники, які в парламенті так обстоюють українську книгу, за цей час щось добре написали».
 
Фото Олександра КЛИМЕНКА.