Через невчасно проведені тендери обласні лікарні Донеччини залишилися без грошей на харчування пацієнтів. Хворі розповідають, що до стаціонару тепер потрібно лягати не лише зі своїми медикаментами, а й із власними продуктами. Родичі можуть відвідувати не всіх, а максимум, що можна отримати за казенний кошт, — рідку кашу на воді.
Факт вимушеної «дієти» для пацієнтів підтвердив голова Донецької обласної ради Андрій Федорук. «Не проведений тендер. Ми працюємо, щоб змінити ситуацію, і найближчим часом уже надходитиме фінансування», — сказав керівник області. Він додав, що дефіцит обласного бюджету становить близько 200 мільйонів гривень.
У скрутному становищі опинилися з початку року лікарні так званого вторинного рівня, які мають підпасти під наступний етап реформи системи охорони здоров’я. На сесії облради депутат із Маріуполя Володимир Степанов оприлюднив цифру: дефіцит дотацій на утримання таких медичних закладів — близько 30 мільйонів гривень. «2012 року за кошти державного та обласного бюджетів для Маріуполя придбано 65 одиниць високотехнологічного медичного обладнання і автотранспорту. Цього року Міністерством фінансів виділено для області 216 мільйонів гривень. Враховуючи велике техногенне й екологічне навантаження, прошу розглянути питання про спрямування коштів для вирішення проблем саме в нашому місті. Тому що можна на 30 мільйонів придбати 30 апаратів МРТ, а нині в лікарнях елементарно не вистачає таблеток і пігулок».
А от Донецький міський голова Олександр Лук’янченко запевнив, що пацієнти міських лікарень харчуванням забезпечені. «Тендери було проведено своєчасно на 6 мільйонів гривень. Сьогодні на харчування витрачається 4,8 гривні на день на людину — на 80 копійок більше, ніж торік. Для пільгових категорій, інвалідів Великої Вітчизняної війни харчування — 37 гривень 50 копійок на добу».