Уряд домагатиметься, щоб в аптеках продавали ліки тільки підтвердженої ефективності та за справедливою ціною, яку можна порівняти з цінами в сусідніх країнах. Про це під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів заявив прем’єр Микола Азаров.

«На моє доручення зробили аналіз продажів за найменуваннями ліків. Виявляється, що з десяти препаратів, які найбільше купують в Україні, тільки один продається в Європейському Союзі. А структура захворюваності у нас приблизно однакова. Постає запитання: то чим лікують українських пацієнтів? Чим вони відрізняються від людей з таким самим діагнозом в Європейському Союзі? Виходить, наші люди витрачають близько 2 мільярдів гривень на ліки з непідтвердженою ефективністю», — констатував глава уряду.

Кардинально змінити ситуацію на фармакологічному ринку планується за рахунок розширення власного виробництва вакцин, діагностичних засобів, критично необхідних лікарських препаратів. «Протягом кількох років ми принципово змінимо співвідношення вітчизняних та імпортних ліків на українському ринку. Я попередив імпортерів про таку перс-пективу та запропонував знаходити своє місце в новій ситуації», — сказав М. Азаров і додав, що спеціально провів таку розмову і з провідними імпортерами лікарських засобів, щоб вони зрозуміли, що наведення порядку буде прогнозованим для учасників ринку, але невідворотним.

Прем’єр зазначив, що нині із 13 тисяч зареєстрованих в Україні найменувань лікарських засобів, 8 тисяч — імпортні. Відтак він обіцяє поміняти ці цифри місцями, щоб невдовзі більшість ліків були вітчизняного виробництва.

До того ж уряд турбує, що уже часто під виглядом ліків пацієнтам прописують «святу водичку», яка коштує великих грошей. «Я питаю в Міністерства охорони здоров’я: які проводились клінічні випробування цих препаратів? Якими інструкціями керуються лікарі, коли призначають такі препарати? Як стає можливим, що біологічно активні добавки реєструються як лікарські засоби лише для того, щоб зменшити обов’язкові платежі до бюджету», — поставив низку риторичних запитань прем’єр.

«Якщо в цій захмарній ціні є корупційна складова, давайте факти і покладемо цьому край. Я особисто, з гарантією конфіденційності, готовий розглянути кожен випадок корупції в цій сфері і жорстко припинити таке неподобство, якщо воно є», — заявив М. Азаров.

Також влада планує впродовж двох років розв’язати проблему місць у дитячих закладах. За словами М. Азарова, у 2012 році було відкрито 449 нових дитсадків, тож сьогодні майже 16,5 тисячі таких закладів відвідують до 85 відсотків дітей. «Зовсім небагато залишилося до стовідсоткового забезпечення дітей місцями в дитсадках», — сказав прем’єр і нагадав підлеглим про минулорічне рішення Кабміну, яке передбачало розробку плану з повернення будівель дошкільних закладів, які використовуються не за призначенням.

Аналогічний підхід пропонується застосувати до спортивних шкіл та спортивних майданчиків. Зокрема, очільник новоутвореного Міністерства молоді і спорту Равіль Сафіуллін  разом з іншими міністерствами та місцевими органами влади до кінця цього року має забезпечити виконання доручення Президента з відновлення чи створення в кожному навчальному закладі спортзалів та спортивних майданчиків.

Окреслюючи завдання, які стоять перед урядом, прем’єр зазначив, що питання, котрі щотижня розглядає уряд, потребують законодавчих рішень, але через блокування парламенту ця робота гальмується.

«Минуло три місяці, як розпочав роботу новий склад Верховної Ради. Які ж нагальні питання розвитку країни вирішив парламент? На жаль, законодавча робота в державі заблокована опозицією», — сказав М. Азаров.

Водночас він заявив: опозиція не тільки не запропонувала жодних актуальних для розвитку країни рішень, не тільки не дає працювати всьому законодавчому органу, а й навіть її представники намагалися зірвати засідання уряду. 

ДОСЛІВНО

Микола АЗАРОВ:

«Під час візиту до Польщі я поцікавився, скільки коштує там один відомий мені препарат. Виявилося, на 70 відсотків дешевше, ніж в Україні. Я питаю: які такі надзвичайні зусилля і витрати є на імпорт цих ліків, що з нашого боку кордону вони на дві третини дорожчі?».

Заступник міністра охорони здоров'я України Олександр Толстанов, міністр юстицiї України Олександр Лавринович.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.