Ранкове засідання 9 грудня

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман розпочав пленарне засідання із заклику до народних депутатів після формування парламентських комітетів розпочати ефективну законотворчу роботу. Ухвалювати рішення, необхідні державі, дати старт реформам, на які очікують не один рік. Глава парламенту наголосив, що до завершення календарного року залишилося не так багато часу, а це означає, що від законотворців необхідна максимальна продуктивність, зокрема, щоб при-йняти бюджет на новій основі, що розпочне реальну децентралізацію влади, наповнення регіонів фінансами, а також затвердити Програму уряду. До того ж, зауважив В. Гройсман, будь-яке рішення, внесене до сесійної зали, повинно пройти через парламентські комітети, тому важливо налагодити їх ефективну роботу.

Глава парламенту поінформував, що вже дав доручення комітетам розпочати свою штатну роботу і закликав депутатів максимально, навіть, можливо, цілодобово попрацювати у них. 

Оскільки 9 грудня відзначають День боротьби з корупцією, Голова Верховної Ради закликав народних обранців замислитися над тим, що це покладає на український парламент додаткові завдання: ганебне явище корупції має зникнути. «Але це можливо тільки тоді, коли парламент прийме закони для боротьби з корупцією і створить основу для боротьби з цим ганебним явищем, яке має бути випечене розпеченим залізом», — додав В. Гройсман.

Під час виступів від фракцій депутати з Радикальної партії Олега Ляшка заблокували парламентську трибуну з вимогою позбавити керівних посад у парламентських комітетах народних депутатів, котрі голосували за закони 16 січня (на знімку).

Лідер фракції Олег Ляшко вимагав від Голови Верховної Ради Володимира Гройсмана поставити на голосування проект постанови №1291 про відкликання з посад заступників голів комітетів депутатів, котрі голосували за закони 16 січня. О. Ляшко заявив, що «влада домовляється з регіоналами», і як приклад навів події у Вінниці. 

А лідер фракції Блоку Петра Порошенка, координатор парламентської коаліції Юрій Луценко під час свого виступу заявив, що посади голів комітетів із питань фінансів та банківської діяльності та з питань будівництва і ЖКГ буде віддано фракції Радикальної партії Олега Ляшка.

Фракція «Самопоміч» вважала за необхідне продовжити виступи від фракцій лише після врегулювання питання про призначення керівників парламентських комітетів.

Сергій Соболєв (фракція «Батьківщина») повідомив, що фракція розпочала збір підписів за скасування недоторканності. Парламентарій запропонував після пленарного засідання провести засідання ради коаліції і прийняти рішення про створення коаліцій у місцевих радах, до яких не могли би увійти колишні представники Партії регіонів.

Лідер фракції Опозиційного блоку Юрій Бойко оприлюднив вимоги опозиції: прийняти закони про відновлення соціальних виплат на Донбасі, про корегування пенсій у зв’язку з падінням курсу національної валюти та про захист від зростання тарифів на житлово-комунальні послуги незахищених верств населення. 

Олександр Турчинов («Народний фронт») повідомив, що Програму дій уряду буде винесено на розгляд парламенту в четвер, 11 грудня.

Ігор Єремеєв («Воля народу») виступив з ініціативою провести найближчим часом закрите чи відкрите засідання Верховної Ради, на якому заслухати інформацію про хід АТО та матеріально-технічне забезпечення військових на зиму. А у держбюджеті на 2015 рік провести індексацію мінімальної зарплати та пенсії.

Парламент затвердив постанову про календарний план проведення першої сесії Верховної Ради України восьмого скликання. За таке рішення проголосували 334 депутати.

Згідно з постановою, як поінформував перший заступник голови Комітету з питань Регламенту Павло Пинзеник, передбачається відвести для пленарних засідань три тижні. 16 січня 2015 року планується закрити сесію.

Водночас у разі внесення Кабінетом Міністрів проекту закону про держбюджет-2015 у тиждень, відведений для роботи у комітетах, з 15 по 19 грудня, може бути змінено порядок роботи Верховної Ради і проведено пленарне засідання. У вівторок, 9 грудня, було вирішено провести лише ранкове засідання, а у другій половині дня вівторка та у середу працювати в комітетах. А наступне пленарне засідання парламенту провести у четвер, 11 грудня. Голова Верховної Ради заявив, що депутати мають працювати у комітетах щоденно, без будь-яких перерв чи канікул, а над бюджетом — навіть у вихідні.

Щоб депутати з фракції Радикальної партії Олега Ляшка розблокували парламентську трибуну, головуючий поставив на голосування питання про включення до порядку денного проекту постанови №1291, на якій наполягала фракція — про відкликання з керівних посад у парламентських комітетах депутатів, котрі голосували за закони 16 січня. За включення цієї постанови до порядку денного проголосували 278 депутатів.

Народні депутати також включили до порядку денного на нинішній пленарний тиждень проект постанови №1095 «Про звернення Верховної Ради України до Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації та Президента Російської Федерації щодо звільнення української льотчиці та народного депутата України VІІІ скликання Надії Вікторівни Савченко». За відповідне рішення проголосували 343 депутати. 

Парламент також включив до порядку денного проект закону №1014 про внесення змін до деяких законів (щодо забезпечення і гарантування національної безпеки України) і два альтернативні законопроекти — 309 «за». У цих законопроектах пропонується скасувати позаблоковий статус нашої держави.

Після цього Голова Верховної Ради Володимир Гройсман закрив ранкове засідання, запросивши лідерів фракцій на нараду до свого кабінету. А решта обранців продовжили роботу в парламентських комітетах.

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман під час ранкового пленарного засідання оголосив про створення у парламенті восьмого скликання декількох міжфракційних депутатських об’єднань. Відтепер у парламенті також діятимуть міжфракційне депутатське об’єднання «Буковина», головою якого обрано Оксану Продан, «Ветерани Афганістану та учасників інших бойових дій за майбутнє», голова — Сергій Куніцин, «За цифрове майбутнє України», співголови — Ольга Бєлькова і Олександр Данченко, «Залучення та захист інвестицій», голова — Наталія Кацер-Бучковська, «За добудову національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит», голова — Оксана Корчинська, «Рівні можливості», співголови — Марія Іонова, Олена Кондратюк і Лілія Гриневич.

Склав присягу народного депутата України Олександр Романовський, включений до виборчого списку політичної партії «Народний фронт».

Депутати вітали з Днем народження Олену Долганову, Тараса Юрика.

Дослівно

Голова Верховної Ради України Володимир ГРОЙСМАН:

— А що стосується бюджету, то ми працюватимемо і в неділю, оскільки процедура розгляду цього питання поставлена так, що треба працювати і у вихідні дні, і я не бачу проблем у цьому. Ми не будемо оголошувати з вами ніяких канікул і перерв. Ми працюватимемо стільки, скільки треба.

Володимир Голуб, Микола Томенко та Ігор Гринів.

Олександр Турчинов та Андрій Іванчук.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.