Питання соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, стали предметом обговорення під час засідання Центральної Ради Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України». Участь у ньому взяли представники Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, іністерства соціальної політики, Пенсійного фонду, Державної служби з надзвичайних ситуацій, броварських районної державної адміністрації та районної ради.

Серед питань, які обговорювали: виконання Меморандуму про взаємодію і співробітництво між Кабінетом Міністрів та Всеукраїнською громадською організацією інвалідів «Союз Чорнобиль України»; виконання бюджетної програми «Забезпечення житлом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» у зв’язку з ліквідацією Міністерства з питань надзвичайних ситуацій; питання підвищення соціального та медичного забезпечення дітей після досягнення повноліття, які народилися від учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та евакуйованих із зони відчуження тощо.

На думку президента ВГОІ «Союз Чорнобиль України» Юрія Андреєва, фінансування чорнобильських програм має бути збільшено. Промовці наголошували на необхідності відновлення статті 54 Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» в попередній редакції (до прийняття Закону №107-VІ від 28.12.2007 року). Адже сьогодні, відповідно до державного бюджету на 2013 рік, порядок нарахування пенсій особам, віднесеним до першої категорії, та у зв’язку із втратою годувальника, встановлює Кабінет Міністрів, виходячи з наявних фінансових ресурсів. Водночас рішенням Конституційного Суду № 10-рп/2008 від 22 травня 2008 року частини третю та четверту статті 54 в редакції Закону №107-VІ від 28.12.2007 визнано неконституційними. У зв’язку з цим стаття 54 Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», не є чинною.

Одним із проблемних питань учасники засідання назвали також незадовільну роботу комісій із визначення даних про зарплату працівників за роботу в зоні відчуження в 1986—1990 роках. За їхніми словами, громадяни, маючи документи про участь у ліквідації наслідків аварії на 

ЧАЕС, не мають змоги одержувати заслужену пенсію, бо у зв’язку з ліквідацією підприємства, установи, організації, військової частини без правонаступника не змогли надати до органів Пенсійного фонду довідку про заробіток за виконання робіт у зоні відчуження у 1986—1990 роках.

Конструктивний діалог, який відбувся під час заходу, засвідчив: голова Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Ірина Сех («Свобода») налаштована на співробітництво і взаємодію з ВГОІ «Союз Чорнобиль України». Депутат наголосила: пенсійне забезпечення чорнобильців залишається серед нагальних проблем. За її словами, їх розв’язання, зокрема, потребує виконання судових рішень щодо пенсійного забезпечення чорнобильців. Крім того, депутат повідомила: щодо проблем соціального забезпечення чорнобильців комітет ініціюватиме проведення парламентських слухань.

Вл. інф.

ДОСЛІВНО

Народний депутат Ірина СЕХ: 

«У державному бюджеті на 2013 рік на виконання судових рішень щодо пенсійного забезпечення чорнобильців передбачено 154 мільйони гривень за реальної потреби 11 мільярдів».