У колекції Оксани Тимощук — понад 55 видів ляльок-мотанок. Майстриня, відома під псевдонімом Xenіa Tym, уже 15 літ живе у Барселоні, але щороку приїжджає в своє рідне Рівне. Два роки тому вона написала книгу-посібник «Код Ляльки», в якій розкриває секрети національного символу. А ще вона проводить благодійні майстер-класи, бере участь у різних соціальних проектах, кошти від яких ідуть дітям-сиротам, онкохворим дітям, а тепер — ще й учасникам АТО.
Перші ляльки-мотанки Оксана Тимощук виготовила ще в дитинстві. Були вони особливими, із лляної бабусиної тканини. А першу свою виставку оберегів презентувала вже у Барселоні. Рівнянка з барселонською пропискою каже, що лялька-мотанка символізує і чоловічу, і жіночу енергію. Щоб виготовити її, тканину потрібно скрутити у рулон та розділити нитками на три частини: минуле, теперішнє та майбутнє. На успіх та кохання лялька-оберіг робиться при молодому (зростаючому) місяці. На достаток — при повному місяці. Щоб забрати з хати якусь біду чи хворобу — коли місяць іде на спад. Є ляльки, які варто ставити біля входу, — як оберіг від злих сил, помислів та навіть від злодіїв.
Створила майстриня багато ляльок на замовлення і в Україні, і в країні Сальвадора Далі. Якось під час персональної виставки іспанка Енкарна Беніто попросила виготовити для неї ляльку «Десятиручку». Це — оберіг-помічниця жінки у щоденних справах. Енкарна цікавиться літературою і хотіла, щоб лялька була сучасною, у руках тримала книжку, олівець та інші предмети. Щоб оберіг був пам’ятним, українка поклала ляльці в руку мініатюрну книжечку з написом — Xenіa Tym (своїм псевдонімом). Коли зустрілася з Енкарною, щоб віддати оберіг, дала їй почитати рукопис книжки. Іспанка запропонувала відредагувати його. Так випадково майстриня знайшла літературного редактора. А згодом побачила світ і книга «Codіgo Muneca» («Код Ляльки»).
 
Гоща Рівненської області.
На знімку: Оксана Тимощук проводить майстер-клас з виготовлення ляльок-мотанок у Рівному.
Фото автора.