Трудовий колектив Донецької обласної універсальної наукової бібліотеки імені Крупської виступив за те, щоб залишити назву закладу незмінною. За таке рішення проголосували всі 138 працівників, присутніх на загальних зборах. Раніше обласний осередок Всеукраїнського товариства «Просвіта» запропонував надати бібліотеці ім’я Василя Стуса — на знак вшанування 75-річчя поета і правозахисника.

— Була повна зала, деякі навіть стояли. Виступило багато людей, і всі — за те, щоб залишити нинішню назву. Напередодні зборів я припускала, що «за» буде відсотків 90, але вийшло всі 100, — розповіла «Голосу України» директор бібліотеки Людмила Новакова.

Перейменування бібліотеки ініціюють учетверте, починаючи з 1998 року: лунали пропозиції дати закладу ім’я Володимира Сосюри чи Василя Стуса. Але в колективі доводять недоцільність такого кроку.

— Крупська була теоретиком бібліотечної справи у колишньому Союзі — це по-перше. А по-друге, ми знайшли спогади — цілий зошит — колишньої нашої співробітниці, яка працювала з 1937 по 1941 рік. І там чітко написано, як було заморожено будівництво бібліотеки, як колектив звернувся до Надії Костянтинівни, тому що у той час заклад уже носив її ім’я. І лише після цього будівництво було поновлено, а за два роки бібліотека переселилася до нової споруди — завдяки тому, що Крупська звернулася до ЦК Компартії України, а ті — до обкому», — пояснила Людмила Новакова.

Перед зборами трудового колективу протягом місяця в бібліотеці проводили анкетування читачів. Згідно із результатами опитування переважна більшість не підтримує перейменування закладу. Обласну бібліотеку щодня відвідує майже тисяча користувачів, а її фонд становить 1,7 мільйона примірників.

Донецьк.