Учора у Комітеті Верховної Ради з питань науки і освіти відбулися слухання «Про законодавче забезпечення розвитку вищої освіти в Україні». Головною темою обговорення, до якого залучили не лише парламентаріїв, а й науковців, викладачів, ректорів, представників громадських організацій і навіть духовенство, стали три законопроекти «Про вищу освіту». 
Перший — №1187 був розроблений Міністерством освіти і науки, молоді і спорту, до парламенту його подали Григорій Калетнік, Сергій Ківалов та Микола Сорока. Другий — №1187-1, підготований Арсенієм Яценюком, Лілією Гриневич, Віталієм Кличком та Олегом Тягнибоком. Третій — №1187-2, зареєстрований Віктором Балогою, але фактично його автором стала команда ректора столичного КПІ, академіка Михайла Згуровського.
Як і минулого року, дискусія навколо документів, що реформують вищу освіту, супроводжувалася студентськими акціями. Учора під стінами комітету зібралися кілька десятків студентів, які протестували проти міністерського законопроекту. Найбільше молодь обурена наступом на зовнішнє незалежне оцінювання і поверненням вступних іспитів. Зокрема, проект №1187 пропонує для конкурсного відбору під час вступу, окрім ЗНО, використовувати середній бал атестата та бал творчого конкурсу або вступних випробувань вищого навчального закладу. А вступ на платну форму навчання здійснювати взагалі без урахування результатів ЗНО.
«Запровадження зовнішнього незалежного оцінювання дозволило знищити тіньовий ринок хабарів обсягом 2 мільярди гривень на рік. Сьогодні влада хоче його повернути і обмежити доступ до вищої освіти для менш заможних абітурієнтів. Наше завдання — зберегти справедливий доступ до освіти і зробити її сучасною та якісною», — заявила голова Комітету з питань науки і освіти Лілія Гриневич.
На жаль, автори законопроекту №1187, який так дуже критикували, очевидно, відчуваючи шквал критики на свою адресу, не прийшли на слухання. Натомість днями міністр освіти та науки молоді та спорту Дмитро Табачник під час прес-конференції зазначив, що законопроект про вищу освіту, запропонований депутатами від фракції Партії регіонів, відповідає всім світовим стандартам в освітній сфері. «Передбачається (у законопроекті), як і у всьому світі, враховувати (при вступі до ВНЗ) бал вищого навчального закладу... Підстав бути чимось незадоволеним (в цьому законопроекті) я не бачу», — сказав він. Утім, делегований на комітетські слухання заступник міністра Олексій Дніпров визнав, що й цей проект потребує доопрацювання.
«Найбільш збалансованим та вивіреним, на нашу думку, є законопроект №1187. Тому, не заперечуючи наявність певних переваг у всіх трьох інших законопроектах, які розглядаються, вважаємо, що базовим для доопрацювання потрібно визначити саме цей законопроект, до якого доцільно внести окремі доповнення, використовуючи деякі законодавчі норми законопроектів №1187-1 та 1187-2», — заявив представник Міністерства.
Тим часом освітяни побоюються не лише повернення корупції, а й того, що процес ухвалення закону «Про вищу освіту» через чергове протистояння може затягнутися. Тоді як вищій школі реформи потрібні як ніде. Україна за доступністю вищої освіти сьогодні посідає високе десяте місце у світі, а ось за якістю цієї освіти — сімдесяте. Тому серед рекомендацій, які були ухвалені за результатами слухань, Верховну Раду просять протягом другої сесії VІІ скликання розглянути у першому читанні усі три проекти законів «Про вищу освіту», а при затвердженні державного бюджету України на 2014 рік та наступні роки передбачити додаткові видатки на розвиток освітянської та наукової галузей.
Віце-президент Національної академії наук Анатолій Загородній, голова Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Лілія Гриневич, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Олександр Сич, голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Володимир Литвин.
 
Фото Олександра КЛИМЕНКА.