Зокрема, визнання дипломів та наукових ступенів усіх тих, хто свого часу здобув освіту в угорських університетах, а тепер працює та проживає в Україні.

Голова Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Валерій Пацкан зустрівся з Надзвичайним і Повноважним Послом Угорщини в Україні Міхалем Баєром (на знімку ліворуч) на його прохання.

Голова комітету запросив пана Посла взяти участь у виїзному засіданні, яке планується провести у травні на Закарпатті, під час якого народні депутати, члени комітету мають намір обговорити актуальні питання стану і дотримання прав національних меншин в Україні. Як повідомили у прес-службі голови комітету, сторони також обговорили питання співпраці в економічній та законотворчій сферах.

В. Пацкан наголосив, що конструктивний діалог в україно-угорських стосунках є дуже важливим. Він пообіцяв переконувати всіх народних депутатів, які представляють у Верховній Раді Закарпатську область, усіляко підтримувати на законодавчому рівні розвиток україно-угорського співробітництва, у тому числі — у сфері бізнесу. Окрім того, В. Пацкан висловив сподівання, що народні обранці матимуть можливість обмінюватися досвідом з депутатами Державних Зборів Угорщини, для того щоб утілити в життя ті зміни, що наблизять Україну до Європейського Союзу.

«Шлях до Європи — чітка позиція партії «УДАР Віталія Кличка», — запевнив В. Пацкан. — Ми отримали великий кредит довіри від людей, і надзвичайно важливо, яких результатів досягнуть на час закінчення строку своєї каденції як Комітет з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин, який я маю честь очолювати, так і вся наша депутатська фракція у Верховній Раді України VІІ скликання».

Надзвичайний і Повноважний Посол Міхаль Баєр, зі свого боку, поінформував, що товарообіг між Україною та Угорщиною за 2012 рік становив майже 4 мільярди доларів США.

«Україна — важливий партнер Угорщини, — підкреслив пан Посол. — Для представників угорської нацменшини вагомим є питання освіти, зокрема, визнання дипломів та наукових ступенів усіх тих, хто свого часу здобув освіту в угорських університетах, а тепер працює та проживає в Україні. Тому співпраця з депутатами-представниками Закарпаття є для нас дуже важливою».

Валерій Пацкан запевнив гостя, що він, як суб’єкт законодавчої ініціативи, готовий максимально сприяти на законодавчому рівні розширенню прав нацменшин та реалізовувати спільні угорсько-українські проекти.

Факт

На Закарпатті проживає понад 150 тисяч етнічних угорців. Угорська меншина за чисельністю є найбільшою на Закарпатті та шостою серед інших нацменшин у масштабах всієї України.

Фото прес-служби В. Пацкана.