Скаржитися... то всіма чотирма лапами

Маріупольських читачів газети «Голос України» глибоко схвилювала публікація власного кореспондента Ліни Кущ «Чи відповідатимуть за бездомних тварин колишні господарі?» (за 11 січня 2013 року). Виявилося, жителі приморського міста також небайдужі до проблеми.

— Із тривогою й хвилюванням згадую той час, коли по нашій вулиці ходили люди зі зброєю й убивали дворняжок, які були не на ланцюзі. Саме так загинув мій Дружок, хоча й бігав у дворі будинку. Відтоді тримаю собачку на прив’язі, — каже ветеран праці Василь Іванович.

А медпрацівник Світлана розповідає: «Боляче дивитися на кинутих наших чотириногих, які через бездушність і черствість колишніх господарів опинилися на вулиці в зимовий час і жалібно дивляться на городян, котрі проходять повз. Я завжди маю для них що-небудь смачненьке».

На думку ще одного мешканця міста, В’ячеслава Дмитровича, влада, крім усього іншого, має піклуватися про те, щоб вулицями блукало якомога менше бездомних тварин. А лад у цій справі можна навести тільки тоді, коли відповідні органи відшукуватимуть господарів покинутих братів наших менших і каратимуть за всією суворістю закону.

У Маріуполі боротьбу з бездомними «хвостами» покладено на комунальне підприємство «Комунальник».

— Працівники служби оперативно виїжджають за заявками городян на вилов бездомних тварин, — розповідає начальник відділу з експлуатації Ірина Чехалі. — Собак оглядає ветеринарний лікар. Хворі підлягають утилізації, здорових доставляємо на карантинний майданчик. Сьогодні тут утримується 19 тварин. Вони забезпечені ветеринарною допомогою й харчуванням. При виділенні коштів розширимо майданчик: тоді на ньому можна буде розмістити до п’ятдесяти тварин.

Добрих господарів менше, ніж добрих собак

Ігоря, жителя Петровського району обласного центру (на знімку), зустріла біля магазину. До чоловіка, який злазив з велосипеда, підбігли два собаки й кішка. «Вони звикли, що їх тут підгодовують. Звичайно, найкраще, якщо собака живе в домі. На вулиці важко, особливо взимку. Але бажаючих узяти до себе, напевно, мало», — розповів житель району, дістаючи з пакета м’ясні й ковбасні обрізки.

А тим часом у Донецьку створено комісію зі звернень громадян за фактами жорстокого поводження з бездомними тваринами. До її складу ввійшли зоозахисники й представники міськради. До них може звернутися будь-який мешканець, що став свідком негуманного поводження з вуличними собаками чи кішками. У компетенції нового органа — також допомога в наданні ветеринарних послуг для цієї категорії підопічних. 

 

Донецьк.

Фото автора.