А за витрат на його виробництво приблизно в сім тисяч гривень з урахуванням ПДВ збитки вже становили понад мільярд гривень
 
У Комітеті Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин обговорили стан і перспективи розвитку цукрової галузі в Україні.
Зокрема, голова комітету Григорій Калетнік наголосив на тому, що сьогодні в галузі є комплекс питань, які треба розглядати не тільки в контексті поточних проблем, а й у перспективному баченні.
Під час обговорення учасники звернули увагу на те, що внаслідок істотного падіння виробництва цукру Україна втратила відповідні позиції на світовому ринку, і сьогодні частка країни у світовому виробництві ледь перевищує один відсоток.
У нашій державі, за словами учасників заходу, відсутня чітка державна політика на ринку цукру. Наголошувалося також, що в поточному маркетинговому році через дефіцит обігових коштів у цукрових заводів, сезонне перенасичення внутрішнього ринку і відсутність експорту ціна попиту на цукор на внутрішньому ринку в сезон переробки цукрових буряків щоденно знижувалася і досягла рівня, який не покриває витрат на його виробництво. За словами промовців, середні оптово-відпускні ціни на цукор у виробників цього маркетингового року становлять близько п’яти тисяч гривень за тонну при витратах на його виробництво — 6,5—7,2 тис. грн. з урахуванням ПДВ, і тому збитки виробників цукру вже становили понад мільярд гривень.
Крім цього, зазначалося під час обговорення, уряд знизив мінімальні ціни на цукор (без урахування ПДВ) на поточний маркетинговий рік з 4925,14 грн. до 4083,33 грн. за тонну.
Наголошувалося також, що реалізація цукру нижче собівартості в 2012—2013 роках, можливо, призведе до непередбачуваних негативних наслідків. Зокрема, площі посіву цукрових буряків у цьому році можуть скоротитися з 449 до 370 тис. га, що спричинить закриття 10—12 цукрових заводів, скорочення робочих місць (на 12—15 тисяч осіб) і зростання соціальної напруги в цих регіонах.
Підбиваючи підсумки обговорення, учасники підкреслили, що державна політика підтримки цукрової галузі має бути спрямована на скорочення імпорту цукру в Україну шляхом перегляду квоти СОТ. Крім того, мають бути жорсткий контроль за якістю замінників цукру, які імпортуються в Україну, рівні умови конкуренції для вітчизняних виробників та виробників з країн Митного союзу тощо.
Серед першочергових заходів, які, на думку присутніх, треба негайно вжити для покращення ситуації в галузі, — удосконалення норм чинного Закону «Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру», розробка і затвердження державної програми розвитку бурякоцукрової галузі та підтримки експорту продукції тощо.
Вл. інф.
Цифри
За даними Державної служби статистики, торік цукрові буряки викопані на площі 449 тис. га, середня урожайність становила 407 центнерів з гектара, валовий збір — 18,3 млн. тонн, виробництво цукру білого бурякового — 2,23 млн. тонн, потреба внутрішнього ринку на період 2012—2013 маркетинговий рік дорівнює 1,83 млн. тонн. З вересня 2011 р. по серпень 2012 р. відвантажено на експорт 150 тис. тонн цукру майже в 20 країн.