У Комітеті Верховної Ради з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму триває підготовка до повторного другого читання проекту закону про внесення доповнення до статті 40 Закону «Про фізичну культуру і спорт» (щодо страхування учасників змагань) (реєстр. № 0950).
Документом, зокрема, пропонується не допускати до змагань незастрахованих спортсменів. Водночас страхування їх життя та здоров’я пропонується проводити за рахунок організаторів або самих спортсменів, за винятком спортсменів вищої категорії, які мають бути застраховані за рахунок державного бюджету. Згідно із законопроектом, відповідальність за допуск до змагань незастрахованих спортсменів, у тому числі у разі отримання травми та заподіяння шкоди здоров’ю, має покладатися на організаторів змагань. Документ містить також пропозицію, відповідно до якої спортивні результати, отримані незастрахованими спортсменами, не можуть бути враховані при підбитті підсумків змагань та присвоєнні спортивних розрядів і звань.
На думку членів комітету, щодо цього питання «склалася неоднозначна ситуація». Погоджуючись із тим, що отримання тяжкої травми становить істотну загрозу життю і здоров’ю незастрахованих спортсменів, народні депутати взяли до уваги і те, що фінансування видатків на страхування «є проблематичним». Водночас парламентарії переконані: «Необхідно визначити діапазон вартості страхування та його зв’язок зі ступенем небезпечності для життя та здоров’я спортсменів змагань із різних видів спорту».
Під час обговорення зазначалося також, що деякі керівники спортивних федерацій висловлюють сумнів щодо доцільності прийняття законопроекту в запропонованій редакції, оскільки це може призвести до суттєвого зростання вартості проведення спортивних змагань.
За підсумками обговорення народні депутати дійшли згоди про необхідність проведення слухань у комітеті: «Вдосконалення законодавчого забезпечення страхування життя та здоров’я спортсменів, які беруть участь у спортивних змаганнях». Під час них, власне, й планується заслухати представників провідних спортивних організацій, страхових компаній, науковців, інших фахівців спортивної галузі для вироблення збалансованих пропозицій до цього законопроекту.
За повідомленням інформуправління апарату Верховної Ради.