Саме так під час учорашнього засідання уряду прем’єр Микола Азаров оцінив тривале блокування роботи парламенту з боку опозиційних фракцій.

«Сьогодні на доручення Президента ми розглянемо низку проектів законодавчих актів, які спрямовані на посилення соціального захисту громадян. Приймемо ми сьогодні ці рішення, приймемо ще багато важливих, життєво необхідних для країни, невідкладних рішень, направимо їх до Верховної Ради. І що, нехай чекають, поки опозиція почне працювати конструктивно, як їх колеги в європейських країнах?» — запитав він.

«Нехай почекає ремонт доріг, на який треба виділяти додаткові кошти, нехай почекають хворі у лікарнях, яким потрібні додаткові кошти на ліки, нехай почекають селяни і робітники, інженери і науковці, яким треба надати державну підтримку для нарощування вітчизняного виробництва», — сказав М. Азаров, додавши, що «блокування роботи Верховної Ради — це блокування розвитку України, і відповідальність за це лежить на опозиції». Причиною цього, вважає він, є те, що опозиція «приносить інтереси країни в жертву своїм амбіціям, які націлені вже на президентські перегони 2015 року».

«Опозиція залишилася глухою до компромісних пропозицій правлячої партії, не почула заклик Європейського Союзу бути конструктивною на порозі укладання Асоціації з ЄС», — сказав прем’єр та нагадав, що минулого тижня Кабінет Міністрів ухвалив план заходів, спрямованих на підготовку інституційних передумов для підписання угоди з ЄС, значна частина якого має бути виконана саме Верховною Радою шляхом ухвалення відповідних законодавчих актів.

У зв’язку з учорашнім відзначенням в Україні Дня соціальної справедливості, М. Азаров запевнив, що забезпечення соціальної справедливості — це обов’язок влади і зміст політики нинішньої влади.

«На 1 січня 2010 року понад сім мільйонів пенсіонерів отримували пенсію до 800 гривень. Взагалі дві третини пенсіонерів, близько 10 мільйонів осіб, отримували пенсію, меншу за тисячу гривень. А з 1 січня 2013 року уже чотири п’ятих пенсіонерів, тобто понад 11 мільйонів осіб, отримують пенсію понад тисячу гривень», — сказав прем’єр та додав, що у такий спосіб запроваджується в життя основна норма соціальної справедливості, хоча цього, безумовно, ще недостатньо.

Щоправда, М. Азаров визнав, що принцип соціальної справедливості має місце далеко не в усіх сферах, що породжує соціальне напруження. «Зміст соціальних ініціатив — усунення перекосів, несправедливості, зрівнялівки. Тобто адресність і посилення соціального захисту саме для тих, хто цього потребує», — вважає прем’єр. 

До речі, під час учорашнього засідання уряд заслухав доповідь міністра соціальної політики Наталії Королевської (на знімку). А якщо згадати її заяви під час минулорічної виборчої кампанії про те, що «десять тисяч гривень на місяць — такою повинна і може бути мінімальна зарплата українців», то нині, уже в ранзі міністра, вона цілком могла б поділитися, як досягти такого рівня.

Прем’єр М. Азаров доручив невідкладно розпочати розробку документів, необхідних для реалізації домовленостей Президента України про поставки туркменського газу. Урядовці очікують, що він коштуватиме близько 280 доларів за тисячу кубометрів.

«Помітним результатом візиту глави нашої держави до Туркменістану стала активізація співпраці в енергетичній сфері. Треба зазначити, що наші країни завдяки Угоді про зону вільної торгівлі між країнами СНД, де визначено принцип рівного доступу до трубопровідного транспорту, отримали можливості об’єднати зусилля для постачання природного газу з Туркменістану — і для потреб України, і для експорту до Європи», — сказав М. Азаров.

Під час брифінгу міністр енергетики та вугільної промисловості Е. Ставицький повідомив, що перші поставки туркменського газу Україна планує здійснити в цьому році. «На початковому етапі у розмірі 10 мільярдів кубометрів», — сказав він. Стосовно можливої ціни туркменського газу, то міністр припустив, що якщо відняти від ціни спотового ринку транзитну складову, то для нашої країни вона може бути меншою за 280 доларів.

Ключовою перепоною на шляху поставок туркменського газу є відсутність домовленостей про використання для цього російської газотранспортної системи. Коментуючи цю ситуацію, Е. Ставицький сказав, що Україна під час переговорів спиратиметься на норми Угоди про зону вільної торгівлі в рамках СНД, яка передбачає, що всі її учасники мають рівний доступ до газотранспортної системи.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.