Учора в Комітеті Верховної Ради з питань європейської інтеграції відбувся семінар, присвячений проекту Організації економічного співробітництва та розвитку «Стратегія секторної конкурентоспроможності для України».
Голова комітету Григорій Немиря підкреслив, що майбутнє України в Європейському Союзі, але наша країна має бути конкурентоспроможною. За його словами, важливу роль у цьому можуть відіграти саме малі та середні підприємства.
«Сектор малого та середнього бізнесу є визначальним для соціально-орієнтованої ринкової економіки, тому що завдяки своїй можливості створювати нові робочі місця він робить найбільший внесок в європейський ринок праці, — зазначив народний депутат. — Європейській економіці потрібні малі та середні підприємства (МСП), у яких мають бути рівні правила гри. А адміністративне навантаження на цей сектор необхідно зменшити».
Підприємництво, за його словами, повинно стати в Україні каталізатором інновацій і стійкого розвитку. Народний депутат Борис Тарасюк нагадав, що саме він два роки тому започаткував програму співпраці з ОЕСР і був біля витоків встановлення формальних взаємин між Україною і ОЕСР.
Представник ОЕСР Габріела Міранда наголосила, що організація працюватиме над подальшим розробленням стратегії конкурентоспроможності, зокрема, над питанням фінансування МСП. «Ми хотіли б не тільки підтримувати реформи, а й презентувати методологію реформування, яка використовувалася б українськими інституціями», — підкреслила вона.
У доповіді «Стратегія секторної конкуренто-спроможності для України» доступ до фінансування визначено основною проблемою, що перешкоджає підвищенню продуктивності та зростанню підприємств агропромислового комплексу, зокрема МСП. Незважаючи на те, що на малі та середні підприємства припадає більше половини сільськогосподарського виробництва країни, вони не отримують достатньо кредитних коштів для фінансування оборотного капіталу. Комерційні банки неохоче надають позики таким організаціям і намагаються уникнути ризиків.
Крім того, на семінарі було представлено приклади успішного фінансування МСП і зроблено відповідні висновки.
ОЕСР об’єднує 34 держави, більшість з яких є розвиненими країнами з високим доходом громадян. Також ОЕСР активно співпрацює з державами, які не є членами організації, у рамках спеціалізованих програм, міжнародних заходів тощо. Україна розпочала співпрацю з ОЕСР у 1997 році.
Фото Олександра КЛИМЕНКА. 
Довідково 
Проект ОЕСР «Стратегія секторної конкурентоспроможності для України» було розпочато у 2009 році з метою розкриття економічного потенціалу країни в пріоритетних секторах. Проект здійснюється за фінансування уряду Швеції.
Борис Тарасюк, Григорій Немиря.