Перегони до парламенту засвідчили: проблема не в законі, а в його застосуванні
Голова Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Давид Жванія та секретар комітету Руслан Князевич провели зустріч із координатором проектів ОБСЄ в Україні, послом Мадіною Джарбусиновою.
Народні депутати висловили подяку координатору проектів ОБСЄ в Україні за попередню конструктивну співпрацю з комітетом у секторі розвитку місцевої та регіональної демократії, виборчого законодавства.
Під час зустрічі Д. Жванія наголосив, що досягнення європейських стандартів у галузі виборчого законодавства, місцевого та регіонального розвитку, практичне впровадження європейських інструментів в українську практику — одне з основних завдань комітету.
Парламентарій зазначив, що в інтересах комітету — створення умов для публічного суспільного діалогу, співпраці влади та громадськості в розв’язанні важливих суспільних проблем, лобіювання законодавчих ініціатив з питань місцевого розвитку за участі громад, підвищення обізнаності органів місцевого самоврядування щодо реальних можливостей та механізмів впливу на законотворчий процес тощо.
Д. Жванія зауважив, що для парламенту України велике значення має високопрофесійна експертиза національного виборчого законодавства фахівцями ОБСЄ. Під час зустрічі також було обговорено питання стосовно строку повноважень органів місцевого самоврядування, обраних на чергових виборах у жовтні 2010 року, та наступних чергових місцевих перегонів. Крім того було акцентовано увагу на одній із головних проблем, які нині стоять на порядку денному, — вибори Київради та столичного міського голови.
Як зазначив Р. Князевич, досвід організації і проведення парламентських перегонів минулого року засвідчив, що сьогодні проблема існує не у положеннях Закону «Про вибори народних депутатів України», а в їх застосуванні.
За його словами, сьогодні найактуальнішими є питання вдосконалення закону про місцеві вибори та вибори Президента.
Секретар комітету заявив, що в основу належної підготовки документів на розгляд Верховної Ради буде покладено міжнародний досвід та здобутки попередніх скликань парламенту.
Підбиваючи підсумки, Д. Жванія зауважив, що комітет може стати платформою для обговорення проектів законодавчих актів, проведення круглих столів зі зміцнення виборчих процесів у країні, подальшого розвитку місцевої та регіональної демократії в контексті стратегічного курсу європейської інтеграції.
Вл. інф.
Цитата
Руслан КНЯЗЕВИЧ, секретар Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування:
«Ухвалення Виборчого кодексу з метою переходу від кількох розрізнених законів до єдиного кодифікованого акта, який би охоплював весь комплекс питань, пов’язаних із волевиявленням, має відбуватися поступово».