У Донецьку з’ясовують причини авіакатастрофи, в якій загинули вболівальники, що прямували чартерним рейсом на футбольний матч «Шахтар» — «Боруссія». До його початку залишалися лічені години, коли центром міста із сиренами промчали автомобілі «швидкої». Звиклі до шахтарських аварій городяни висловлювали припущення, де саме «вибухнуло». Та цього разу біда прийшла не з-під землі, а з неба: поблизу міжнародного аеропорту імені Прокоф’єва здійснив аварійну посадку літак Ан-24 авіакомпанії «Південні авіалінії». 
На борту перебували 52 особи, зокрема, вісім членів екіпажу. Під час приземлення судно вилетіло за межі злітно-посадкової смуги і перекинyлося. Від удару корпус розколовся, а незабаром літак почав диміти. П’ятеро осіб загинуло, решті вдалося вийти через щілину, яка утворилася.
До медичних установ Донецька госпіталізували 9 пасажирів та членів екіпажу. Загрози життю пацієнтів немає. Вісім потерпілих перебувають в обласній травматологічній лікарні. Серед них — десятирічний хлопчик, батько якого загинув.
«Був туман і тверда посадка», — розповів «Голосу України» командир повітряного судна 34-річний Сергій Мелашенко (на знімку). Такий випадок стався вперше в його житті. Інші потерпілі не дуже охоче спілкуються з пресою.
«Психотравма... На фоні цього поглиблюються всі процеси — переломи передпліччя, розриви м’язів, — пояснив головний лікар Володимир Климовицький. — Тому з пацієнтами працює наш штатний психолог. Двоє потребують оперативного втручання. Всі витрати на лікування взяла на себе область. До деяких хворих приїхали родичі, багато хто висловив бажання лікуватися вдома».
«Під час наближення до Донецька ми стали відчувати сильне прискорення, літак почало нахиляти ліворуч. За кілька хвилин сталося незрозуміло що. Літак «розпороло», завдяки чому ми встигли вибратися. Потім виникло загоряння. Далі ми побачили лише перекинутий літак. Після локалізації пожежі вдалося дістатися до нього. Були люди, затиснені в сидіннях. Більшість пасажирів отримали травми», — розповів журналістам один із потерпілих — Олег Ошека, який із друзями летів на футбол. «Почуваюся, як після другого народження», —зізнався шокований пасажир. «У літака під час посадки в аеропорту Донецька відмовив двигун», — припускає Олег Ошека.
А от пацієнт донецької травматології Денис, який лежить в одній палаті з членом екіпажу літака, переповів у твіттері слова пілота: «Ішли на друге коло, туман, крилом зачепили землю». Ще однією причиною аварії може бути стан самого повітряного судна, якому виповнилося майже 40 років.
На місці події працювало 19 одиниць пожежно-рятувальної техніки та 77 рятувальників. За чотири години огляд літака було завершено та виявлено тіла загиблих. Тим часом врятованих відправляли до лікарні... В аеропорту відкрили гарячу лінію для родичів пасажирів чартерного рейсу.
На місці надзвичайної події розгорнуто оперативний штаб. Для з’ясування обставин інциденту створено комісію на чолі з віце-прем’єр-міністром України Олександром Вілкулом. Кабінет Міністрів доручив надати необхідну допомогу родинам тих, хто став жертвами аварії, створити належні умови для лікування та психологічного відновлення постраждалих.
— Протягом трьох хвилин аварійна служба аеропорту та МНС Донецької області були на місці. Було організовано ефективну ліквідацію наслідків аварії та порятунок людей. Все було зроблено в цій ситуації чітко і вчасно, — зазначив голова комісії з розслідування причин аварії, віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул. — Сьогодні (в четвер. — Авт.) будуть зняті так звані чорні скриньки з літака, ми розпочнемо розшифрування, працюватиме комісія, яка повідомить про причини аварії.
Голова обласної державної адміністрації Андрій Шишацький на прес-конференції уточнив, що загоряння спричинила смуга гасу, сам літак не горів. На ранок четверга більшість пасажирів рейсу залишили місто. Потерпілим надали готель і, за потреби, теплі речі.
За фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 276 КК (порушення правил безпеки руху повітряного транспорту, яке спричинило загибель людей), повідомили в прокуратурі Донецької області. Працює слідчо-оперативна група з працівників міліції, прокуратури та СБУ.
Прокурор Донецької області Володимир Вишинський оприлюднив деталі трагедії: «За попередніми даними, під час заходу на посадку літак зачепив десятиметрову метеовишку, а потім правим крилом, правим двигуном і лопатями двигуна зачепив землю, перелетів через рульову доріжку і вже на грунті перевернувся і розколовся». За словами прокурора, всіх п’ятьох загиблих знайдено біля розлому, ближче до хвостової частини судна. Причиною смерті, швидше за все, стали черепно-мозкові травми і численні переломи. Всі п’ятеро — чоловіки, із них трьох уже упізнали родичі, особи ще двох встановлено, але процедура упізнання не проводилася. Ускладнює ситуацію той факт, що, як з’ясувалося, п’ятеро пасажирів не були зареєстровані на рейс належним чином.
Перевіряють версії за чотирма напрямами: правильність дій екіпажу, правильність дій наземних служб, технічний стан літака та правильність дій наземних приладів, які забезпечують безпеку польоту. За нормативами розшифровка чорних скриньок може тривати місяць, але, як запевнив прокурор області, за гарної якості запису причина трагедії буде відома за десять днів.
P. S. Літак АН-24, незважаючи на поважний вік, не мав технічних проблем і проходив усі необхідні регламентні роботи. Державіаслужба тимчасово заборонила польоти авіакомпанії «Південні авіалінії», якій він належав.
 
Фото надане обласним управлінням МНС та автора.