Прем’єр Микола Азаров наказав розібратися з «ділками» від фармацевтичного ринку та саботажниками, які зірвали введення в дію з 1 березня цього року закону про ліцензування імпортних ліків.

«Після прийняття закону про ліцензування імпортних ліків минуло сім місяців. Достатньо часу, щоб виконати всю роботу із впровадження його в дію. Однак певні ділки фармацевтичного ринку разом із недобросовісними чиновниками зробили все, щоб зірвати дію норм цього закону», — заявив М. Азаров під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів.

При цьому він запевнив, що уряд від запланованих перетворень не відступить, бо не можна вважати нормальним те, що на полиці наших аптек потрапляють недоброякісні або з непідтвердженою лікувальною дією препарати та що наших людей змушують їх купувати за великі гроші.

Крім того, уряд турбує, що під час лікування важких захворювань переважно використовуються дорогі імпортні ліки, що знижує доступність лікування. Щоб розв’язати цю проблему, уряд насамперед планує підтримувати розвиток вітчизняного фармацевтичного виробництва. «Торік в Україні були запроваджені європейські стандарти виробництва ліків і тепер ми відповідально можемо стверджувати, що вітчизняні ліки мають належну якість, відповідну лікувальну дію. А за ціною препарати вітчизняного виробництва набагато дешевші. Цей напрям ми посилюватимемо, адже досі наш ринок на 80 відсотків заповнений імпортними ліками», — сказав він.

«Тому й було прийнято закон про ліцензування імпортних ліків, який запроваджує загальноприйняту європейську практику відповідальності за якість ліків. Спробуйте без ліцензії завезти ліки на ринок навіть в межах Європейського Союзу! Ніхто не дозволить!» — наголосив глава уряду.

Стосовно запровадження норм закону про ліцензування імпортних ліків вирішено, що це відбуватиметься поетапно. Причому на першому етапі, впродовж півроку, діятиме винятково заявочний принцип ліцензування, тобто ліцензію видаватимуть просто за заявою імпортера.

«Тому спекуляції щодо можливого дефіциту, припинення постачання ліків треба розцінювати як саботаж і безпідставні спекуляції. Які, до того ж, аморальні щодо стурбованих пацієнтів і нашого суспільства», — заявив прем’єр.

У зв’язку з цим М. Азаров доручив віце-прем’єру Костянтину Грищенку розібратися, хто саме несе персональну відповідальність за зволікання із впровадженням норм закону щодо ліцензування імпорту лікарських засобів і як саме кваліфікувати дії цих посадових осіб.

Фото з сайту «Урядовий портал».

Факт

На українському ринку зареєстровано близько 14 тисяч найменувань препаратів, тоді як в сусідній Угорщині вдвічі менше, але ця кількість забезпечує абсолютно всі сфери лікування.

Віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул і міністр Кабінету Міністрів України Олена Лукаш.