Донецький електрометалургійний завод зупинив виробництво до 1 липня і скорочує працівників. Про це заявив журналістам голова обласної державної адміністрації Андрій Шишацький. Він запевнив, що керівництво області стежитиме за дотриманням власником законодавства щодо виплати належної допомоги звільненим. Як повідомляв «Голос України», на металургійному підприємстві, яке зупинилося наприкінці минулого року, працювало 2700 осіб. Переважну більшість із них відправлено у вимушений простій, під час якого люди отримують дві третини тарифної ставки. Власник підприємства — російська група «Мечел» — виставив пакет акцій заводу на продаж. Експерти припускають, що після тривалого простою металурги не зможуть знову запустити виробництво.
Через несприятливу кон’юнктуру та відсутність збуту продукції низка інших підприємств призупиняла роботу цієї зими. Зокрема, у вимушені відпустки відправили робітників АТ «Норд» в обласному центрі. А на Костянтинівському хімічному заводі, де у понеділок працівники вийшли на роботу після понад місячної перерви, колективу повідомили нерадісну новину: «відпочинок» триватиме щонайменше до початку березня. Це викликало обурення працівників, які погрожують організувати акцію протесту.
Критична ситуація склалася з виплатою зарплати будівельникам донецького метро. Цей об’єкт заморожено, проте його підтримання в належному стані вимагає коштів. Востаннє метробудівці отримували зарплату в червні минулого року, коли міська рада профінансувала виплату боргу. Міністерство інфраструктури, яке є замовником будівництва, не фінансує його вже кілька років. Цього тижня після зустрічі міського голови Олександра Лук’янченка із керівництвом підприємства «Донецькшахтометробуд» стало відомо, що борг із зарплати в 4,5 мільйона гривень буде погашено знову за рахунок міського бюджету.
На думку голови облдержадміністрації, одночасно з об’єктивними причинами затримки заробітної плати на підприємствах регіону, пов’язаними із проблемною економічною ситуацією, існують і суб’єктивні. Серед них — неефективний менеджмент, який у сучасних умовах не зміг переорієнтувати підприємства на потреби бізнесу та споживачів. «У нас є цілі міста, які зазнали збитків унаслідок непрофесійних дій таких власників, є й такі підприємства», — зазначив керівник області.
Донецька область.