Бюджет 2013-го змусив місто машинобудівників заощаджувати навіть на дітях. На початку року місцева влада ліквідувала санаторні групи в дитсадках. Заступник міського голови Марина Караван переконана, що такий крок став вимушеним: «Проти були всі: я, міський голова, члени виконкому, медики та вихователі. Але у міста немає грошей на фінансування санаторних груп».

Усього в дитячих дошкільних закладах Краматорська діяли 11 таких груп. Їхні вихованці — 225 дітей — отримували безплатне харчування з розрахунку 12 гривень на день (у звичайних групах — 10 гривень, із яких половину платять батьки). Вихователі отримували 20% надбавки до зарплати. Загалом утримання цих груп коштувало бюджету 700 тисяч гривень на рік.
За інформацією міськвиконкому, на одного школяра витрачається 6584 гривні на рік (в середньому по області — 6122 гривні), на вихованця дитсадка — 10167 гривень (по області — 8998 гривень). Заради економії цього року в місті вже ліквідували всі стимулюючі виплати бюджетникам та запланували 10% заощадження енергоносіїв. Учителі не отримають матеріальну допомогу в розмірі місячного окладу. Та цих заходів недостатньо, щоб укластися в норматив. Заступник міського голови запевняє: щойно в бюджеті з’являться кошти, групи відновлять роботу.
Тепер батьки дітей, які раніше відвідували дитсадок безплатно, компенсуватимуть половину вартості харчування. Це полегшить їхні гаманці приблизно на 100—110 гривень на місяць. «Всі батьки, які мають статус малозабезпечених, продовжуватимуть водити своїх дітей до садочка безплатно. Крім того, ми провели роботу з опікунськими радами, щоб ті не брали внески з людей, які опинилися у скрутному фінансовому становищі», — зазначила Марина Караван.
А тим часом потреба в оздоровленні краматорських малюків не зникла. Приблизно у 300 дошкільнят щороку діагностують позитивну реакцію на пробу Манту. Таким дітям медики рекомендують відвідувати санаторні групи — так само, як і іншим маленьким пацієнтам, котрі перебувають на диспансерному обліку. «У санаторних групах має бути 60 відсотків наших дітей. Крім того, не варто забувати, що перебування в таких групах — тимчасове», — пояснила заступник міського голови. Вона додала, що тепер частину навантаження із оздоровлення дітей повинні взяти на себе групи зі спеціальним режимом, а їх у місті 53.
Не таємниця, що отримати довідку від лікаря, щоб малюк відвідував спеціальну групу, неважко. Цією можливістю користувалися чимало батьків, яких не можна назвати бідними. В управлінні освіти і науки ОДА повідомили, що знають про ситуацію в Краматорську. Хоча керівництво облуправління не поділяє блискавичної рішучості, із якою в місті ліквідували всі санаторні групи. Міській владі варто було або навести лад у формуванні груп, або запропонувати батькам платити за харчування дітей на рівних, або знайти інший, менш болісний, варіант.
Ліна КУЩ, Андрій РОМАНЕНКО.