Україна у відповідь на непевний стан світової економіки готує Державну програму активізації розвитку економіки на 2013—2014 роки. У цьому під час учорашнього засідання уряду переконував прем’єр Микола Азаров. А одним з головних елементів нової системи стимулювання модернізації економіки має стати новостворений Державний банк розвитку з ресурсом у близько 180 мільярдів гривень.

«Проект Держпрограми ми вже розглянули на розширеній нараді в уряді, а тепер відбувається предметне обговорення цього визначального документа з учасниками ринку та експертами. Учора таке обговорення відбулося із членами Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України», — сказав він та додав, що всі заходи програми повинні мати конкретний ефект і чітко визначені періоди реалізації.

«Я вже казав, що програма має бути свого роду бізнес-планом, абсолютно зрозумілим і прагматичним для учасників економічних процесів. Вони мають побачити у державній програмі своє місце, ясно зрозуміти, як кажуть, свій маневр. І на підставі цього спільного бачення вже цього року ми маємо визначити: де і які виробництва будуть збудовані, розширені, модернізовані, де і скільки товарів буде випущено, скільки і яких робочих місць буде створено, скільки кредитних та інвестиційних ресурсів буде вкладено у 2013—2014 роках», — уточнив прем’єр.

На його думку, створення Державного банку розвитку дасть змогу розв’язати одну з головних проблем, що призводить до неефективного використання державних коштів.

«Маючи таке бачення, уряд і Національний банк підуть на лояльнішу до виробництва монетарну політику, здешевлення кредитних ресурсів», — запевнив прем’єр. При цьому він нагадав, що нині головним джерелом фінансування капітальних інвестицій залишаються власні кошти підприємств і організацій (близько 60%), тоді як частка кредитів банків та інших позик у загальних обсягах капіталовкладень залишається на дуже низькому рівні — 16%. Те саме стосується й ресурсів державного та місцевих бюджетів — нині на них припадає, відповідно, лише 5% та 2,5% капітальних інвестицій, і очікувати на якесь збільшення не доводиться.

За словами прем’єра, Держпрограма, по-перше, сприятиме створенню нових, заснованих на передових технологіях, виробництв в уже існуючих галузях економіки (гірничо-металургійному комплексі, хімічній та нафтохімічній промисловості та агропромисловому комплексі), оскільки саме вони формують основу вітчизняної індустріальної бази і, по-друге, форсованому розвитку високотехнологічних галузей (ІT-індустрії, автомобілебудування, авіа- та суднобудування, сільськогосподарського машинобудування, фармацевтичної промисловості, виробництва медичної техніки). Зокрема, йдеться про створення конкурентоспроможного, з рівнем локалізації приблизно до 55%, легкового вітчизняного автомобілебудування.

Також учора глава уряду висловив невдоволення тим, як з 1 січня цього року працює нова система реєстрації майнових прав. «Я подав на звільнення керівника Укрдержреєстру, а також доручив віце-прем’єр-міністру Олександру Вілкулу разом із Мін’юстом та Мінрегіоном створити робочу групу, яка повинна в найкоротші терміни усунути всі проблеми і прорахунки в організації цієї роботи», — заявив М. Азаров.

Своє кадрове рішення глава уряду обгрунтував помилками, недоліками та очевидними організаційними прорахунками під час запровадження нової системи.

Як повідомив під час брифінгу в Кабміні міністр юстиції Олександр Лавриновича, голова Укрдержреєстру Леонід Єфименко вже написав заяву про звільнення.

А от міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький, коментуючи під час брифінгу факт виставлення «Газпромом» рахунку в 7 мільярдів доларів, сказав, що юристи вивчають це питання, хоча він особисто вважає, що «з юридичної точки зору Україна виконала всі свої зобов’язання». Також міністр висловив думку, що співпраця з компанією Shell у видобутку сланцевого газу в найближчі п’ять років може дати змогу Україні повністю забезпечувати себе газом.

ДОСЛІВНО

Микола Азаров:

«Головне, для чого було створено Укрдерж-реєстр, — кардинально спростити процедуру і скоротити термін реєстрації, зробити цей процес максимально зручним для наших громадян та усунути корупцію у цій справі. Але чому з самого початку для людей були створені незручності? Хто заважав їх уникнути одразу? А тим фактам, що громадяни були погано поінформовані про місце і час роботи центрів реєстрації, взагалі немає виправдань. У результаті виникали черги не менші, ніж в БТІ».

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький, міністр економічного розвитку і торгівлі України Ігор Прасолов. 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.