Меморандум, який регулює цінову політику на ринку хлібобулочних виробів, підписала Донецька обласна державна адміністрація із найбільшими виробниками, Державною інспекцією України з контролю за цінами та обласним територіальним відділенням Антимонопольного комітету України. Заводи зобов’язалися не знижувати обсягів виробництва основних сортів хліба, а під час продажу націнка на таку продукцію не має перевищувати 10 відсотків граничного розміру.

 

У свою чергу, обласна влада зобов’язується сприяти формуванню державного інтервенційного фонду та регіональних запасів продовольчого зерна в області, а також забезпечувати захист інтересів виробників. «Висока ціна на хліб багато в чому є каталізатором соціальної напруженості в суспільстві, і регіональна влада зробить все для того, щоб не допустити підвищення цін», — запевнив голова облдержадміністрації Андрій Шишацький.

Торік на Донеччині вже діяв аналогічний меморандум, завдяки чому вдалося не допустити значного зростання цін на соціальні сорти хліба. Задоволені й виробники. Представник власника холдингу «Золотий урожай» Костянтин Кошелєв відзначив важливість діалогу бізнесу і влади щодо формування ціни на хліб: «Завдяки цьому ми зможемо мати рентабельне виробництво продукції на наших підприємствах і стабільну цінову ситуацію для споживачів».

А тим часом в області оприлюднили оптимістичні прогнози на майбутній урожай. Цьому має посприяти сніговий покрив на полях, який виконує захисну функцію. При цьому мінімальна температура ґрунту на глибині озимої пшениці становила мінус 4—7 градусів, а за період відлиги істотно поповнилися запаси вологи. Тож посіви озимини нині перебувають у задовільному стані.

 

Під час підписання.

Фото Юрія ТКАЧЕНКА (Укрінформ).