Щорічну зустріч у форматі міні-фесту організувала Гільдія ковалів Донбасу, скликавши майстрів із Добропілля, Донецька, Костянтинівки, Краматорська, Луганська та інших міст. Колег збирає спільна справа та дружні взаємини, тут проходять своєрідні майстер-класи для новачків, творчий обмін досвідом.
Також гільдія підбила підсумки роботи 2012 року, а він був багатий на події. Члени спілки брали участь у професійних всеукраїнських та міжнародних форумах в Італії, Російській Федерації та фестивалях у Івано-Франківську, Житомирі, Рівному, Ульянівську, а також у Московській (с. Бувалине) та Воронежській (с. Ломи) областях.
Ентузіазм і творчій потенціал ковалів справді творять дива. Наприклад, коваль Віктор Чернов із Добропільського району самотужки зміг організувати фестиваль майстрів у рідному селі Шилівка (близько 300 мешканців), приурочивши його до свята Івана Купала. Минулого року Шилівка вже вдруге гостинно приймала фестиваль «Добре поле», а шкільне подвір’я тепер прикрашає двометровий глобус з материками з металевих олівців, транспортирів та іншого шкільного приладдя. Віктор запрошує продовжити справу і під час наступного фесту зробити разом велику символічну книжку.
Ще одна приємна традиція: вже вдруге на День закоханих донеччани, приїхавши о шостій ранку до парку, отримають подарунки від ковалів: сувенірні сердечка і підкови на щастя.
У планах Гільдії ковалів Донбасу — й створення «Міста Майстрів». Донецька міська рада виділяє під цей проект місце, а наповнити цю територію життям, за словами голови гільдії Віктора Бурдука, — вже справа ремісників.
Донецька область.
На знімку: перші учнівські кроки.
Фото автора.