Учорашнє засідання Кабінету Міністрів — перше після минулотижневої жорсткої критики з боку Президента роботи урядовців. Відтак прем’єр Микола Азаров запевнив, що уряд безумовно повинен виконати складні завдання, поставлені главою держави. «Кожному члену уряду доручено певний напрям реформ, кожен відповідає за виконання конкретних позицій Національного плану дій. Виконання цієї роботи буде оцінкою і кожному персонально, і уряду в цілому», — підкреслив М. Азаров.
Прем’єр нагадав, що для початку серед основних завдань Президент визначив для уряду цілковито конкретний критерій: увійти до сотні країн за рейтингом економічної свободи та ефективністю інвестицій. І хоч, як сказав М. Азаров, рейтинг — не самоціль, проте він свідчить, чи вдається усувати перепони для розвитку країни.
А загалом главі уряду оптимізму не позичати. Приміром, попри несприятливі світові економічні умови, він очікує, що у 2013 році Україна зможе досягти 3—4% зростання ВВП за інфляції приблизно у 3%. Підставою для цього, на його думку, має стати розроблений Міністерством економічного розвитку та торгівлі проект Програми активізації розвитку економіки на 2013—2014 роки.
«Створення подібної програми — не рядова подія. Справа не тільки в її масштабах — понад 180 мільярдів гривень державних капіталовкладень у нас ще ніколи за часи незалежності не закладалось у наші програми. І вперше в рамках однієї програми системно доповнюємо державні інвестиції стимулами економічної свободи», — заявив глава уряду.
За його словами, в цьому разі фактично йдеться про створення державного бізнес-плану нарощування обсягів внутрішнього виробництва, насамперед у високотехнологічних секторах та у виробництві споживчих товарів, та, відповідно, розвитку внутрішнього ринку, що передбачатиме заміну імпорту товарами вітчизняного виробництва.
Одним із прикладів динамічного розвитку М. Азаров назвав ІТ-галузь. «Після послаблення фіскального навантаження на українську ІT-галузь, вона сьогодні демонструє темпи зростання до 30% на рік. Коли зробимо наступні кроки — отримаємо тут ще більші темпи зростання, а також матимемо зростання кількості робочих місць для програмістів не менше 10 тисяч на рік», — сказав прем’єр.
Звернувшись до інших тем, М. Азаров запевнив, що підвищення тарифів стосуватиметься лише заможних. «Хто це готує підвищення тарифів, я хочу запитати? Хто це? Немає таких», — сказав він та застеріг від спекуляцій на цьому. Щоправда, далі він визнав, що розглядаються варіанти, коли заможні сплачуватимуть ринкову вартість теплопостачання та інших комунальних послуг. От тільки питання, кого уряд вирішить вважати заможними?
При цьому М. Азаров припустив, що такий підхід, можливо, не подобається власникам і топ-менеджерам деяких телеканалів. Саме з цим він пов’язує появу на деяких телеканалах сюжетів, які «продовжують нагнітати очікування підвищення тарифів». «Я доручив розібратися: як може бути, що люди сплачують за комунальні послуги більше визначених законом 10% від доходу для пенсіонерів і 15% від доходу для тих, хто працює. З’ясувалося, що телеканал повідомив багатомільйонній аудиторії неправду», — заявив глава уряду. Загалом М. Азаров схильний вважати, що в цьому разі йдеться не про помилку кореспондента, а про «свідому інформаційну протидію політиці уряду» і «штучне створення негативних очікувань, песимістичних настроїв», оскільки, за його словами, через кілька днів той само телеканал поширив чергову неправду.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький, перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Анатолій Максюта.