Шістьох посадовців та фахівців підприємства «ДТЕК Шахта «Комсомолець Донбасу» звільнено за результатами розслідування причин аварії, що сталася 3 січня. Тоді загинуло троє гірників та один травмувався. Про це розповів журналістам у Донецьку генеральний директор ДТЕК Максим Тимченко. Зокрема, звільнено головного інженера підприємства, начальника дільниці вентиляції і техніки безпеки та його заступника, геолога з прогнозування, заступника начальника прохідницької дільниці та начальника дільниці № 6. Ще 15 осіб, серед них директор шахти, отримали дисциплінарні стягнення.

Комісія дійшла висновку, що раптовий викид вугілля і газу стався через порушення технології ведення прогнозу викидонебезпечності вугільних пластів за параметрами акустичного сигналу та через неправильну класифікацію загазованості виробки за кілька днів до трагедії. Іншими словами, працівники, які мали своєчасно відкоригувати критичний рівень сигналу в сейсмоакустичній апаратурі (це передбачено інструкцією), не зробили цього. А фахівці шахти, оглядаючи вибій, не розпізнали небезпеку. Своє розслідування провела і компанія ДТЕК. За словами директора з видобутку вугілля Андрія Смирнова, висновки обох комісій однакові.

— До аварії призвела низка порушень з боку працівників шахти. Перш за все, інженерно-технічних працівників та операторів, які працювали на апаратурі сейсмопрогнозу. Геолог попереджала про наближення до небезпечної зони. Апаратура була в робочому стані, але своєчасно не налаштована на параметри, яким відповідав гірничий масив. 30 грудня було газодинамічне явище, пласт частково зруйнувався, що призвело до витиснення вугілля. Головний інженер напередодні прийшов до вибою з начальником дільниці вентиляції і техніки безпеки, геологом та іншими. Але не було вжито заходів, щоб перейти на хитне підривання (інший спосіб проходження виробки замість використання комбайну. — Авт.). 3 січня четверта зміна почала рубати вибій. На 56 метрів кинуло вугілля. Вижити за таких умов було неможливо, — змалював події фатального дня Андрій Смирнов.

Таким чином, експерти підтвердили слова Єгора Процика, батька одного із загиблих гірників, який звинувачував керівників шахти у нехтуванні правил безпеки та розповідав про викид метану 30 грудня. Разом з тим директор з видобутку вугілля підкреслив, що відповідно до правил компанії робітник може відмовитися виконувати наряд, якщо є загроза. На запитання кореспондента «Голосу України», чи траплялися такі відмови, Андрій Смирнов відповів: «Випадки відмови від робіт у компанії масово не помічені. Вони одиничні. Як правило, вказуючи на недоліки, робітник отримує наряд на їх усунення».

«Комсомолець Донбасу» — провідна шахта ДТЕК. Максим Тимченко запевнив, що останніми роками компанія робить усе, щоб шахтарських трагедій було менше. 

Максим Тимченко повідомив, що кожна родина загиблого отримає одноразову допомогу в розмірі близько мільйона гривень. Ця сума складатиметься із виплат Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві, виплат за колективним договором та допомоги самої компанії.

Донецька область.

Заступник начальника територіального управління Держгірпромнагляду Володимир Цимбаленко (ліворуч) та Максим Тимченко.

Фото автора.