Депутатський запит про критичну ситуацію на орендному підприємстві «Шахта «Жданівська» направив на ім’я віце-прем’єр-міністра Юрія Бойка народний депутат України Віктор Турманов. Вугільне підприємство, де працює 2700 осіб, опинилося на межі повної зупинки: збуту палива у новому році немає. Договори на постачання вугілля споживачі залишили без уваги. Підприємство видобуває щодоби понад 4 тисячі тонн високоякісного енергетичного вугілля, не отримуючи ані копійки державної підтримки, зазначив голова шахтарської територіальної організації Профспілки працівників вугільної промисловості Максим Паршин.

— Торік шахта видобула мільйон 450 тисяч тонн вугілля, нарощує обсяги прохідницьких робіт, нарізає лави, проводить модернізацію виробництва. Зупинка роботи шахти залишить трудовий колектив без зарплат, родини — без засобів для існування. Зупиняться відрахування до місцевих бюджетів, Пенсійного фонду тощо, — каже профспілковий лідер.

Шахта є містоутворювальним підприємством для 15-тисячної Жданівки, де в разі зупинки видобутку виникне соціальне напруження. Віктор Турманов звернувся до віце-прем’єра з проханням вирішити питання про продовження відвантаження шахтою вугілля у 2013 році оператору оптового ринку вугілля — державному підприємству «Вугілля України» — в обсязі 45 тисяч тонн щомісяця. Такий крок, переконаний парламентарій, дасть змогу своєчасно виплачувати гірникам зарплату, робити необхідні соціальні відрахування, податки, дбати про безпеку праці.

Складна ситуація з реалізацією вугілля виникла і на інших шахтах, які не входять до вертикально інтегрованих компаній чи до сфери інтересів власників металургійних та енергетичних підприємств. Держава ж не поспішає купувати енергетичне вугілля, оскільки цього сезону утворився надлишок його запасів на електростанціях. До того ж міністерство віддає перевагу державним шахтам, тоді як «Жданівська» є орендним підприємством.

Тим часом

Представники гірничої профспілки ПАТ «Львівська вугільна компанія» (на знімку) вимагають виплатити заборгованість, підвищити заробітну плату, а також накласти мораторій на закриття Львівсько-Волинського вугільного басейну.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.