«Сьогодні є два головні завдання в порядку денному роботи уряду, на вирішенні яких наполягає Президент — це створення системної програми активізації внутрішнього виробництва і розвитку реального сектору економіки в цілому, а також програми регіонального розвитку на 2013—2014 роки», — заявив під час учорашнього засідання уряду прем’єр Микола Азаров.

На думку глави уряду, передусім таке зростання має бути забезпечено за рахунок формування «двигунів розвитку» у таких пріоритетних галузях, як машинобудування, ІT-технології, індустріальне виробництво сільгосппродукції, а також відновлення позицій у нафтохімічній, хімічній та гірничо-збагачувальній галузях.

Чи можна це зробити в умовах, коли всі країни, як можуть, захищають свій внутрішній ринок, а економіки традиційних партнерів часто переживають рецесію?

«Переконаний, що можна», — каже М. Азаров, бо, по-перше, серйозний потенціал має наш внутрішній ринок, адже впродовж минулого року роздрібний товарообіг в Україні збільшився на 16%, а порівняно з 2009-м — приблизно на 50%. При цьому прем’єр звернув увагу, що відбувалося це в умовах не просто стабільних цін, а й мало місце вагоме їхнє зниження на певні товари, зокрема, на 7—22% знизилися ціни на овочі, яйця, цукор, рис, продукти переробки зернових, молоко та молочну продукцію, масло.

По-друге, тому що інвестори у складних минулорічних умовах продемонстрували достатньо високу активність у проектах, орієнтованих на модернізацію виробництва та на розвиток внутрішнього попиту. Зокрема, саме у 2012 році було введено в експлуатацію найпотужніший новітній електросталеплавильний завод у Дніпропетровську, у Київській області став до роботи новітній завод металоконструкцій, в Кіровоградській області розпочато будівництво заводу з виробництва ядерного палива, нові бетонні заводи з’явились у Київській та Черкаській областях...

Утім, прем’єр зазначив, що далекий від того, щоб назвати все це рішучим поворотом у розвитку вітчизняної економіки. «На превеликий жаль, є ще у нас і депресивні території, і низькі зарплати, і брак стабільної, достойної роботи для фахівців. Але головне, що є свідчення й іншого: все це можна подолати. Так, ті інвестори, які запустили в експлуатацію згадувані виробництва, планують поточного року вкласти у розвиток ще 1,6 мільярда доларів», — сказав М. Азаров.

Також Кабмін до початку чергової сесії Верховної Ради має оновити та внести повторно пакет урядових законопроектів, які не були розглянуті попереднім складом парламенту. «Хочу звернути увагу на розроблений Мінекономрозвитку дуже важливий законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» щодо обмеження втручання у діяльність суб’єктів господарювання», спрямований на продовження курсу на дерегуляцію, максимальний захист виробника і підприємця, створення максимально комфортних умов для інвестиційної діяльності в країні», — сказав М. Азаров.

Ще одним важливим документом, внесення якого на розгляд парламенту, на думку глави уряду, треба активізувати, є законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про здійснення державних закупівель». Запропоновані у ньому зміни буде спрямовано на підтримку насамперед вітчизняного виробника під час здійснення процедури державних закупівель. Крім того, ці зміни стимулюватимуть іноземні компанії та підприємства активізувати створення виробництв і сервісних центрів в Україні.

Оскільки медики сигналізують про наближення до України епідемії грипу, прем’єр доручив міністру охорони здоров’я Раїсі Богатирьовій проконтролювати готовність медичних закладів до протидії епідемії грипу та терміново перевірити поліклініки, лікарні та аптечні мережі на предмет наявності необхідних лікарських засобів.

ФАКТ

У 2012 році обсяги депозитів громадян у банках зросли майже на 60 мільярдів гривень, або на 19%, а порівняно з 2009-м — на 155 мільярдів гривень, або на 73%. Нині депозити населення в банках сягають 366 мільярдів гривень, що дорівнює річним доходам держбюджету.

Міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова, міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.