«Микола Аркас в інтер’єрі часу» — таку назву мав вечір пам’яті, який відбувся до 160-річчя видатного громадського діяча, композитора та історика у Миколаєві.

Микола Аркас — грек за походженням. Він створив безсмертний музичний шедевр — оперу «Катерина», написав і видав власним коштом «Історію України-Руси», відкрив народну школу з українською мовою навчання, заснував та очолив товариство «Просвіта» у Миколаєві.

Для влади 7 січня — день народження Миколи Аркаса — цього року минуло непоміченим, якщо не брати до уваги те, що на лютий заплановано офіційну церемонію нагородження нових лауреатів премії іменні М. Аркаса.

Вечір пам’яті організувала Науково-педагогічна бібліотека. Лунали виступи відомих миколаївців, які досліджують його спадщину, відбулися презентації рідкісних документів з фондів Державного архіву області, фотовиставка «Рід Аркасів у пам’ятках культури міста». Директор бібліотеки Тетяна Роскіна та кандидат філологічних наук, доцент, докторант Переяслав-Хмельницького педуніверситету імені Г. Сковороди Тарас Кремінь передбачили в програмі заходу незабутні хвилини живої музики. Зокрема, Ольга Дідусенко, лауреат Міжнародної премії вокалістів імені Миколи Глінки, виконала вокальну партію Катерини з опери Аркаса.

На вечорі прийняли звернення про підтримку популяризації відомого діяча. Ініційовано перейменування вулиці Карла Лібкнехта на Аркасівську, створення будинку-музею його родини, реставрацію монумента та спорудження пам’ятника, надання обласній премії імені Миколи Аркаса статусу всеукраїнської.

Миколаїв.

На знімку: голова обласної організації Українського фонду культури Леонід Ржепецький знайомиться на вечорі з новими фактами з життя М. Аркаса.

Фото автора.