Мешканці будинку, зруйнованого вибухом піротехніки в Маріуполі, скаржаться на неувагу влади та увагу мародерів. Про те, що салютні установки дарують не лише радість та ефектне видовище, мешканці будинку № 27 по вулиці Георгіївській у Маріуполі переконалися за два дні до Нового року. Вибух на складі піротехніки, влаштованому в одній із квартир, забрав життя молодого чоловіка — власника небезпечної продукції, та залишив 14 осіб без даху над головою. Причому без даху в буквальному розумінні. Журналісти «Голосу України» побували на місці трагедії і дізнались, як живуть потерпілі та їхні сусіди зараз.
Враження від того, що залишилося від трьох квартир в одноповерховому будинку, — гнітюче. Закопчені стіни, купи цегли та іншого сміття, від дверей та вікон — ані сліду. Подекуди із покрівлі звисають обгорілі рейки, на яких був закріплений шифер. Його теж не залишилося — так само, як і покрівлі: дах та фасадну стіну вибуховою хвилею викинуло на тротуар перед будинком.
Навколо згарища крутяться якісь люди. Вони не бажають вступати в розмову і при наближенні журналіста тікають. Вузькою стежкою назустріч іде молодий хлопець. Назвався Андрієм, розповів, що йому доводиться захищати майно від непроханих гостей. «Було б непогано, якби фасад закрили металом і перекрили доступ мародерів до будинку», — вважає співрозмовник.
Двері до однієї з квартир відкриває Ольга Бухало — мати дворічної дитини. Сидить у декретній відпустці з малюком, єдиний годувальник у родині — чоловік. Так сталося, що в одному будинку, але в трьох різних квартирах, мешкають представники трьох поколінь однієї сім’ї: Ольга з родиною — у квартирі 7а, її мати та бабуся — відповідно у квартирах 9 та 7. «Квартири мами та бабусі знищені вогнем. Мама взагалі залишилася в самому халаті і капцях, згоріло все дощенту. В бабусі — кухня, коридор і туалет вигоріли. Ми живемо в руїнах. У нашій квартирі пішла тріщина по стіні, немає даху. Сусіди допомагали накрити, привезли матеріали. Не було газу, світла, води. Перед Новим роком перебралися до свекрухи — ми з чоловіком та сином, моя мати й бабуся. У двокімнатній квартирі — шестеро осіб. А сюди приїздимо сторожити майно, бо розкрадуть останнє».
Досі у квартирі немає води. Ольга каже, що не допомогло навіть пряме звернення до голови Жовтневої районної адміністрації Маріуполя Анатолія Каруніка. «Із водоканалу прийшли 5—6 людей, показали чоловікові, куди вести воду — і все. Ще й натякнули: мовляв, а що, ми підемо з порожніми руками? Такого нахабства я не чекала. Нічого не зроблено, невже це ми повинні власним коштом відновлювати?»
Ось у такій обстановці зустрічали свята родини потерпілих. Із 14 осіб, які підлягали відселенню, 13 отримали тимчасовий притулок у родичів, одній жінці знайшли місце в гуртожитку трамвайно-тролейбусного управління. «Влада пропонує або ліжко в гуртожитку, або в лікарні. Як жити там із маленьким сином — не уявляю», — пояснює Ольга.
Одразу після свят хотіли поспілкуватися з Людмилою Симоновою, мешканкою зруйнованої квартири № 9. «Мама пішла до виконкому, просити матеріальну допомогу. Адже досі нічого не отримала», — пояснила донька потерпілої. І поки старші оббивають пороги, молодше покоління по черзі сторожує на згарищі та ночує в необлаштованих квартирах. Розповідають, що зловмисники намагаються поцупити з будівлі труби, радіатори, сантехніку, домашній скарб, прибуваючи на місце з тачками та інструментами.
Після трагічних подій на вулиці Георгіївській відкрите кримінальне провадження, з’ясовуються всі обставини того дня. За даними міліції, 51-річний власник квартири, де стався вибух, не мешкав у ній і дозволив доньці розпоряджатися квадратними метрами. Та разом із чоловіком займалася організацією свят і використовувала житло як склад. «Уже скільки в газетах і по телебаченню про небезпеку піротехніки говорили, та багато хто гадає, це його не стосується, — зауважила мешканка міста Світлана Іванівна, яку ми зустріли поруч із аварійним будинком. — Як бачимо, ще й як стосується! І не лише однієї людини, а й її сусідів».
За словами представників міської адміністрації, всім постраждалим буде надана матеріальна допомога. Щодо відновлення зруйнованого приміщення, то це питання поки що не вирішено. Але можновладці підкреслили: там, де можна буде зробити ремонт — його зроблять. У решті випадків людям буде придбано житло на вторинному ринку.
Ліна КУЩ, Леонід ВАСИЛЕНКО.
Маріуполь
Донецької області.
Фото надано Головним територіальним управлінням МНС у Донецькій області.
Під час ліквідації пожежі.