За таким принципом відбувалося вчорашнє засідання Кабінету Міністрів. Перше питання, яке урядовці розглянули, — весняно-польові роботи, які на півдні країни розпочнуться вже за два місяці.

За словами Прем’єр-міністра Миколи Азарова, умови для осінньої вегетації озимих культур 2012 року були значно кращі, ніж попереднього. І снігу на полях нині достатньо (від 9 до 33 сантиметрів).

«Під озиминою в країні в цілому понад вісім мільйонів гектарів. За оперативною інформацією, на початок січня сходи озимих зернових культур отримано на 96% посівних площ. Причому, порівняно з 2011 роком, ослаблених посівів утричі менше. Це непоганий показник, який дозволяє сподіватися на гарний урожай», — наголосив М. Азаров.

Утім, додав він, така ситуація не скрізь. Зокрема, в господарствах Автономної Республіки Крим сходи отримані лише на двох третинах засіяних площ, у Луганській області — на 73% площ. Багато слаборозвинених сходів у Херсонській та Одеській областях. Це сталося через відсутність тут опадів восени. І в господарствах цих же регіонів весняно-польові роботи розпочнуться раніше за інші. «Очевидно, що доля врожаю в цих областях залежить від того, наскільки вдасться в оптимальні агротехнічні строки навесні пересіяти ті площі, де сходи загинули або сильно пошкоджені», — зауважив прем’єр.

Водночас М. Азаров звернув увагу міністерств енергетики і вугільної промисловості та аграрної політики, що сільгоспвиробники забезпечені дизельним паливом і бензином лише на третину від потреби. До початку весняно-польових робіт наявність пального має бути стовідсоткова і за стабільними цінами, наголосив він. Координувати це питання доручено віце-прем’єр-міністру Юрію Бойку. А перший віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов опікуватиметься питаннями доступу господарств до кредитних ресурсів для проведення сезонних робіт, а також контролем за виконанням зобов’язань страховими компаніями.

Під час засідання були дані й інші доручення членам уряду. Зокрема, щодо розвитку внутрішнього ринку та нормалізації системи розрахунків місцевих бюджетів. Не оминули урядовці своєю увагою й ситуацію, що склалася довкола компанії «АероСвіт».

«Ми не маємо права допустити, щоб негаразди приватної компанії завдавали шкоди інтересам тисяч наших та іноземних громадян. Те, що пасажири «АероСвіту» стали заручниками цієї нездорової ситуації, абсолютно неприйнятно. Треба втручатися. Перевізник зобов’язаний діяти в рамках чинного законодавства і міжнародних правил, а органи влади — контролювати дотримання законів і встановлених правил», — наголосив М. Азаров. Розібратися з цим питанням, проаналізувати стан справ і негайно підготувати пропозиції щодо дій уряду доручено віце-прем’єр-міністру Олександру Вілкулу.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Дослівно

Прем’єр-міністр Микола Азаров:

«Забезпеченість насінням ярих культур становить 102% до потреби. Сільгоспвиробники заявили про намір поточного року використати мінеральних добрив на 15% більше, ніж торік. І на 10% більше засобів захисту рослин. Відзначу також той позитивний фактор, що ціни на добрива стабільні: вони на рівні початку 2011 і 2012 років».