На Донеччині поховали трьох гірників, які загинули під час аварії на підприємстві «ДТЕК Шахта «Комсомолець Донбасу» 3 січня. У п’ятницю ввечері рятувальники виявили без ознак життя двох гірників. Тіло ще одного шахтаря знайшли напередодні. Як повідомлялося, під час раптового викиду метану під землею на горизонті 810 метрів перебувало 327 осіб, безпосередньо на місці аварії — четверо. Один із робітників самостійно залишив небезпечну ділянку, скориставшись саморятівником. Гірника госпіталізовано із отруєнням рудничним газом та струсом мозку. Пошуки трьох його напарників (прохідника, машиніста гірничовиймальних машин та помічника начальника дільниці) здійснювали п’ять взводів гірничорятувальників, робітники шахти — загалом близько 550 осіб.
Пошук ускладнювала непроста ситуація під землею, де в атмосфері зберігався високий вміст метану. За словами голови первинної профспілкової організації шахти Геннадія Іванова, пошуково-рятувальна операція велася із надзвичайними заходами обережності, а для зниження вмісту небезпечного газу було включено додаткову систему вентилювання аварійної дільниці. Останнього потерпілого виявили за дев’ять метрів від кінця вибою. Для цього рятувальникам потрібно було вручну розібрали завал довжиною кілька десятків метрів, що утворився після викиду та обвалення породи.
Прокурор Донецької області Володимир Вишинський, який провів на шахті виїзну оперативну нараду із працівниками правоохоронних органів, співробітниками підприємства та членами спеціальної комісії з питань розслідування причин аварії, доручив розслідування факту вибуху слідчому підрозділу ГУМВС України в області. Під час наради обговорено план невідкладних дій щодо об’єктивного встановлення причин трагедії.
У прес-центрі компанії ДТЕК повідомили, що під час аварії 3 січня на шахті спрацювала автоматична система зняття напруги з обладнання на аварійній ділянці, що дало змогу уникнути вибуху метаноповітряної суміші та більших жертв. Така система була встановлена в рамках інвестиційних заходів із підвищення безпеки праці на шахті. Торік на такі цілі на підприємстві витрачено 47 мільйонів гривень — на 24 відсотка більше, ніж у попередньому році. Компанія обіцяє надати допомогу родинам загиблих та потерпілому гірнику.
У перші дні після аварії батько одного з загиблих Єгор Процик звинувачував керівництво підприємства у порушенні правил безпеки. «За людей не вважають узагалі наших синів, тих, хто тут працює, — заявив він журналістам. — Їм потрібні тільки тонни — два, три мільйони тонн, тепер п’ять мільйонів тонн треба давати. 30 числа був великий газ, 47% газу було. Цей вибій мали закрити».
— ДТЕК максимально відкрита для проведення об’єктивного розслідування причин аварії, — запевнив генеральний директор підприємства Максим Тимченко. — Ретельно перевіряються усі свідчення, в тому числі родичів загиблих шахтарів. Причини інциденту з’ясовують. Тепер представники державної комісії зможуть провести роботу на місці аварії. Разом із незалежними експертами перевірятимуть прилади контролю. Опитують співробітників шахти, які працювали у зміну, коли стався викид метану.
Генеральний директор закликав не робити висновків до офіційного встановлення причин аварії: «Запевняю, що за підсумками розслідування буде вжито дуже жорстких заходів, незважаючи на чини і попередні заслуги. ДТЕК приділяє велику увагу охороні праці. Інвестиції в цей напрямок на вугільних підприємствах компанії у 2012 році становили понад 400 мільйонів гривень. Доки на наших шахтах будуть гинути люди, роботу у цьому напряму ніколи не визнають задовільною».
А тим часом у територіальному управлінні Держгірпромнагляду в Донецькій області стурбовані ситуацією з виробничим травматизмом на малих шахтах. Голова Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України Олександр Хохотва під час наради в Донецьку підкреслив необхідність перегляду проектних рішень для всіх таких вугільних підприємств, які працюють із порушенням законодавства з охорони праці. «Ми не маємо права допускати будівництво подібних шахт, бо це не шахти, а діри, де використовується пекельна праця», — сказав голова служби.
Довідково
На підприємствах Донецької області у 2012 році було травмовано 3692 особи — на 236 менше, ніж у попередньому році. Водночас рівень смертельного травматизму збільшився на 3 випадки (зі 139 до 142).
У вугільній промисловості рівень смертельного травматизму зменшився на 11 випадків порівняно з 2011 роком.
Аналіз свідчить, що 63% нещасних випадків зі смертельним наслідком сталося з організаційних причин, 24% — з технічних і 13% — з психофізіологічних.