«Здрастуй, любий Дідусю Морозе! У нас велика родина: мама, три дівчинки, хлопчик, бабуся і тато, який приходить на вихідні. Ліза навчається в четвертому класі, Галочка — в третьому, Альоша — в другому, а Машутці тільки 5,5 місяці. Коли народилася сестричка, лікарі сказали, що у неї вада серця. Мама з нею до Києва на консультацію вже двічі їздила. Кажуть, ще втретє потрібно їхати, тож гроші збираємо щоразу на квитки. Мама каже, що ялинку ставити і прикрашати нам цього року не по кишені. Доведеться кімнату просто дощиком прикрасити — і все. Дідусю Морозе, ми хочемо дива, щоб ти виявився справжнім, і подарунки у нас були. Щоб наша сестричка одужала, і їй не довелося робити операцію. Була б у нас чарівна паличка — все на світі було б інакше. Ніхто би не хворів, усі мали б родини, і не було б сумних і нещасних людей».
Такого листа написали діти родини Сухопарових із Артемівська. Звернення надійшло на «Пошту Діда Мороза», що її приймали співробітники обласної дирекції «Укрпошти». Кореспондент «Голосу України» ознайомилася із деякими листами від «особливих» дітей, а потім звернулася до керівників міст і районів Донеччини із проханням звернути увагу на ці родини. Відзначу, що міські голови чи голови районних державних адміністрацій із розумінням поставилися до дитячих бажань. Часу було обмаль, та можу запевнити: до всіх цих малюків Дід Мороз та Снігуронька встигли!
Дізнавшись про те, що багатодітна родина Сухопарових не має змоги встановити традиційну ялинку, міський голова Артемівська Олексій Рева пообіцяв: свято буде! І за кілька днів до Нового року в будинку з’явилися і Дід Мороз, і Снігуронька з подарунками, і омріяна лісова красуня. Кожен із чотирьох дітей отримав солодкий подарунок та персональний сюрприз: автомобіль на дистанційному управлінні, енциклопедію, ляльку Барбі, ведмедика. Школярі виявилися обдарованими: всі троє займаються в музичній школі. А ще — старанно допомагають вдома і на городі влітку. Важливо, що у скрутну хвилину родина відчула підтримку.
Інший зворушливий лист надійшов із Вугледара. «Я Даня. Мені п’ять років. У мене є братик Кирюша. Йому 11 років, але він не ходить і не розмовляє, — тільки посміхається. Він у нас особливий. Він ангелок. Мені так хочеться, щоб ми з ним разом бігали і грали. Дідусю Морозе, подаруй Кирюші здоров’я. Він красивий і розумний. Коли я граюся, то уявляю, що він теж грається зі мною. Я йому роблю масаж ручкам і ніжкам, коли приходжу з садочка. Я йому розповідаю про своїх друзів, а він слухає і посміхається...»
Автор листа попросив для братика собаку, який, переконаний хлопчик, вилікує хворого, а для себе — машинку-фуру. Адресу родини «Голос України» передав міському голові Аліму Ширінському, який запевнив, що особливі діти не залишаться без уваги і без подарунків. Представники міської ради відвідали сім’ю, вручили подарунки та поцікавилися проблемами. Як розповіла начальник міської служби у справах дітей Людмила Єрьоменко, ця родина складається із бабусі та двох онуків (прізвища не називаємо, але редакція має повну адресу). Мати позбавлена батьківських прав на старшого сина, нині вирішується питання про позбавлення прав на молодшого. Батька у хлопчиків немає. У старшого із дітей — дитячий церебральний параліч, чекають на отримання спеціального інвалідного візка. Зрозуміло, що за такої ситуації бабуся заощаджує кожну копійку. «Цього року до свят таким дітям ми вручали подарунки від міської ради та від народного депутата України Олександра Васильєва. Обіцяємо не залишати без уваги родину і надалі», — зазначив міський голова.
Приємна новина надійшла із Краматорська, де листа Діду Морозу написав 12-річний Павлик Касаткін, один із 11 дітей родини Касаткіних. Із них четверо — вже повнолітні, мають своїх дітей, а шестеро — навчаються в загальноосвітній школі № 21. Павлик писав, що дуже любить малювати. «Всім дітям вручено гарні новорічні подарунки від заводу «Енергомашспецсталь», мама отримала від підприємства матеріальну допомогу, — розповів «Голосу України» міський голова Геннадій Костюков. — А спеціалісти міськвиконкому подарували хлопчику набір для малювання. І надалі підприємство надаватиме шефську допомогу багатодітним родинам».
Донецька область.
На знімку: родину Сухопарових прийшли привітати Дід Мороз та Снігуронька.
 
Дід Мороз вітає родину Сухопарових, де виховується четверо дітей.
 
Фото надано Артемівською міською радою.