Останнє засідання Кабінету Міністрів цього року було передсвятковим і водночас напруженим. Свято наближається, незважаючи ні на кризу, ні на негоду, однак у новому році доведеться засукати рукава й затягнути паски. Проте ані хліба, ані видовищ не бракуватиме — запевняють урядовці.

Рік, що минає, був складним, але Україна виконала у ньому надзвичайно важливі пункти плану національного розвитку, — такими словами розпочав свій виступ Прем’єр-міністр Микола Азаров. 
Прем’єр висловив переконання, що в 2013 році Україна підпише угоду про асоціацію з Європейським Союзом. «Ми зробили історичний крок до укладення Угоди про Асоціацію з Європейським Союзом і в березні парафували її політичну частину та погодили з партнерами План дій Асоціації, — зазначив Микола Азаров. — І я переконаний, що наступного року угоду буде підписано».
У економічній сфері уряд відрапортував про завершення року «хоча і з невеликим, але зростанням економіки». А не досягли більшого, на думку прем’єра, через «економічний песимізм» світового ринку капіталу і дискримінаційну ціну на газ, яка продовжує «душити» розвиток нашої економіки. Тож розраховувати змушені лише на власні сили.
Водночас серед позитивів року, що минає, у Кабінеті Міністрів вважають зменшення фіскального навантаження на бізнес, скорочення ставок основних податків, спрощення митних процедур. Таку політику обіцяють провадити й надалі — з нового року ставка податку на прибуток становитиме 19%, що є найнижчою у Європі.
Серед досягнень у соціальній сфері на засіданні уряду було названо початок реалізації нової соціальної політики Президента, у рамках якої упродовж року п’ять разів збільшувалися розміри прожиткового мінімуму, а мінімальної зарплати — у шість разів, зростали й розміри соціальної допомоги при народженні дитини, малозабезпеченим родинам, інвалідам. Щоправда, переважна більшість роботяг на своїй кишені цього не відчули — досить згадати лише візит прем’єра на запорізький автомобільний завод, де працівники конвеєра, на якому збирають «Ланоси», почувши про середню зарплату в понад дві тисячі гривень, лише розводили руками, розповідаючи про свою платню — близько півтори тисячі гривень.
Уряд зобов’язаний виконати Національний план дій на 2013 рік — закликав прем’єр. Принципові положення Національного плану були оголошені на засіданні Ради регіонів, яке відбулося 25 грудня під керівництвом Президента України Віктора Януковича. Серед пріоритетних завдань для уряду в наступному році — передусім структурна модернізація економіки на базі внутрішнього ринку, перелом зовнішньоторговельного балансу на користь України, зростання економіки шляхом кредитування і залучення інвестицій. Задля цього, на переконання Миколи Азарова, банківська система повинна піти назустріч потребам економічного розвитку, а держава — знайти успішні стимули для цього, при цьому забезпечуючи прозорі правила роботи для інвесторів.
Серед щедрих обіцянок на наступний рік — продовження виплат компенсацій за вкладами в Ощадбанку. Цьогоріч довгоочікувану тисячу із втрачених вкладів отримали три мільйони громадян. Тих, хто не втовпився, просять зачекати і обіцяють «шмат пирога» без черг.
Особливі завдання поставлено й перед міністерствами та міністрами — і старими, і новими. Новачок у Кабміні — міністр соціальної політики України Наталія Королевська — перед засіданням уряду заявила журналістам, що головним завданням для її відомства є ліквідувати заборгованість із зарплати у бюджетній сфері до кінця грудня. Хоча, за прогнозом урядовців, деякі області, наприклад Чернігівська, не встигнуть це зробити під завісу року і мають розквитатися із боргами хоча б у січні. Міністр Н. Королевська наполягатиме на внесенні змін до держбюджету-2013.
Окрема увага, як зазвичай, аграріям та майбутньому врожаю. Кабінет Міністрів продовжив на 2013-й і наступні роки термін дії постанови №1128 щодо відпускання Аграрним фондом борошна безпосередньо хлібопекарським підприємствам. Області замовлятимуть необхідну кількість борошна, укладатиметься тристоронній договір із вказівкою ОДА списку конкретних підприємств, які отримуватимуть зерно. І це борошно піде на випікання соціальних сортів хліба.
Урядовці обіцяють, що ціни на хліб залишатимуться стабільними. 
Вітаючи членів уряду, запрошених, журналістів і всіх громадян України з Новим роком, прем’єр побажав робочого, але все-таки святкового настрою.
Цитата
Микола АЗАРОВ, Прем’єр-міністр України:
— Не будемо ставити собі схвальні оцінки, але й недооцінювати перетворень та подій, які відбулися, також не треба.
Міністр Кабінету Міністрів України Олена Лукаш, Перший віце-прем’єр-міністр України Сергій Арбузов.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.