Заборону на куріння ресторатори шахтарської столиці зустріли у всеозброєнні: активісти інформаційно-просвітницької кампанії «Донецьк без тютюнового диму» розробили аудіо-, відеоролики, білборди та іншу роз’яснювальну продукцію. Заклади громадського харчування отримали листівки з відповідями на поширені запитання та рекомендації. Напередодні набуття чинності змінами до Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення» із власниками закладів спілкувалися фахівці інспекції з питань захисту прав споживачів, міської ради та товариства прав споживачів.

«Тепер у ресторанах пахне їжею, а не цигарками, сюди можуть прийти відвідувачі з дітьми та ті, хто раніше відмовлявся від такого відпочинку, тому що не переносив диму. Працівники цієї сфери — офіціанти та бармени — тепер не повинні вдихати тютюновий дим, не маючи можливості залишити робоче місце. Аналогічні роз’яснювальні заходи ми проводили з розважальними, спортивними, освітніми закладами. Відкрито «гарячу лінію», і оператор приймає щодня 10—15 дзвінків, головним чином від представників кафе і ресторанів», — розповіла координатор проекту Тетяна Дурнєва.

Спеціальні місця для куріння мають бути створені в готелях, гуртожитках, на вокзалах та в аеропортах. Сумарна площа спеціально відведених місць не повинна перевищувати 10 відсотків загальної площі відповідної споруди або приміщення.

Осіб, які курять у заборонених місцях, буде притягнуто до адміністративної відповідальності на підставі ст. 175-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (попередження або штраф від 51 до 340 гривень). За розміщення попільничок або факт куріння у приміщеннях закладів ресторанного господарства передбачено штраф для суб’єктів господарювання (від 1000 до 10 000 гривень). Контролюють дотримання закону Інспекція з питань захисту прав споживачів і міліція.

За словами заступника начальника інспекції із захисту прав споживачів у Донецькій області Юлії Темір, під час планових перевірок підприємств ресторанного господарства фахівці перевірять дотримання правил. Таких планових перевірок до кінця року буде близько десятка. А от механізму оперативного реагування на порушення інспектори не мають. «Позапланова перевірка проводиться за скаргою споживача і лише після згоди Держспоживінспекції. Згоду надають за тиждень-два, і потім ми приходимо. За цей час порушення може вже і не бути. Але якось виявлятимемо, сподіваємося на громадських активістів».

Учасники проекту «Донецьк без тютюнового диму» збираються проводити моніторинг дотримання антитютюнового законодавства — наприклад, перевіряти наявність чи відсутність попільничок у ресторанах, табличок із написом про заборону куріння тощо. Активісти радять курцям краще вивчити перелік дозволених і заборонених місць, щоб знати свої права і вміти їх відстоювати перед сусідами та міліцією. Зазвичай для того, щоб нічого не порушувати, достатньо вийти на вулицю.

«Спочатку буде складно, але потім усі звикнуть, — упевнений бармен із семирічним стажем Станіслав Заєць. — Не один рік потрібен, але ж в Європі така практика вже застосовується — і нічого. Це ж не їсти заборонили, а лише курити. Вважаю, дим шкодить їжі. Прийшов із дівчиною, із дружиною, з дітьми до прокуреної зали — це недобре. Навіть курцю неприємно. Хоча, на мій погляд, якось різко заборонили. Навіть несподівано».

Адміністратор донецького ресторану Станіслав Нелюбін каже, що заклад підготувався до запровадження закону: біля входу і на столах з’явилися попереджувальні таблички. У закладу є літній майданчик, який узимку не використовується. Бажаючі покурити збиратимуться саме там. Співрозмовник зазначив: поки що конфліктів із відвідувачами не виникало — курці вдягаються і виходять на вулицю.

Є серед відвідувачів ресторанів і незадоволені. «Я звик дивитися футбол разом із друзями в барі за келихом пива. Але якщо там не дозволять курити, залишуся вдома перед телевізором», — зізнався донеччанин Олег.

На знімку: активісти проекту «Донецьк без тютюнового диму» відзначили початок дії нових правил символічним тортом.

Фото автора.

ДОВІДКА

Протягом 2011 року в Україні складено майже 100 тисяч протоколів за куріння у заборонених місцях, за 9 місяців 2012-го — 64 тисячі протоколів. Більшість із них розглянуто, середній штраф становив 69 гривень.

ДОВІДКА

Згідно зі змінами в законі, список місць, вільних від тютюнового диму, доповнився приміщеннями підприємств ресторанного господарства, об’єктами культурного призначення, органами державної влади та органами місцевого самоврядування, іншими державними установами і зупинками громадського транспорту. Крім того, заборона куріння поширилась на території навчальних, лікувальних та фізкультурно-оздоровчих закладів. У всіх цих місцях закон передбачає повну (без виділення спеціальних зон для куріння) заборону на куріння тютюнових виробів, кальянів та електронних сигарет.