Праця енергетиків особлива — це люди, які працюють цілодобово, навіть у вихідні і святкові дні. Для атомників Южноукраїнська їх професійне свято подвійне, бо вони відзначають тридцятиріччя з дня пуску першого діючого елемента енергокомплексу — атомного блока №1. Внеском ВП ЮУАЕС у загальнодержавне енерговиробництво можна пишатися: за 30 років він перевищив 470 млрд. кіловат-годин (а це три обсяги середньорічного споживання країною електроенергії за показниками 2010—2011 рр.).

Колектив відокремленого підрозділу «Южно-Українська АЕС» вважає, що продовження життя блоку-первістку цього року було для нього одним із ключових завдань. Для цього довелося виконати колосальні обсяги робіт та спрямувати солідний фінансовий ресурс. Зокрема, на заходи з підвищення безпеки, модернізації, реконструкції та технічного переоснащення енергоблока №1 було витрачено 1,7 мільярда гривень. Наразі вже проведена оцінка технічного стану всіх елементів обладнання, будівель і споруд першого блока-мільйонника; завершено кваліфікацію обладнання на «жорсткі» умови експлуатації (температура, вологість, радіація); зроблено чималий заділ для кваліфікації на сейсмічні впливи. І, найголовніше, підготовлено основний документ, на підставі якого Держінспекція ядерного регулювання прийматиме рішення про можливість подовження життя блока, — звіт з періодичної переоцінки безпеки. Триває розгляд його розділів у ДІЯРУ.

Наступний рік має стати для працівників підприємства доленосним у багаторічному та трудомісткому процесі підготовки до надпроектної експлуатації першого енергоблока. Так, уже на початку 2013 року блок виведуть у режим планово-попереджувального ремонту, щоб він зміг «отримати друге життя». У цей час мають бути виконані останні роботи з приведення його у відповідність до сьогоднішніх світових стандартів безпеки. На думку спеціалістів, для продовження експлуатації енергоблока №1 немає завад. Періодична оцінка незалежними міжнародними експертами свідчить, що рівень його безпеки у належному стані. Тож за умови застосування певного переліку заходів він може далі виробляти електроенергію.

Питання продовження роботи енергоблока викликало підвищений інтерес з боку громадськості Миколаївщини. І це цілком нормально: люди хочуть бути впевненими у безпечному проживанні поряд із таким «атомним сусідом» як далі діючий перший енергоблок.

Світові стандарти безпеки — це непорушне правило для енергетиків. Так, у 2012 році на підприємстві введено в дію систему сейсмомоніторингу району розташування Южно-Українського енергокомплексу. Спонукали до цього і події на японській АЕС «Фукусіма». Сейсмопункти розміщено поблизу Арбузинки, Іванівки, Щуцького, Трикратів та в Южноукраїнську (центральна сейсмостанція).

Варто зазначити, що підприємство велику увагу приділяє і природоохоронним заходам, зокрема, поповненню рибних запасів річки Південний Буг. Нині, для того щоб зберегти іхтіофауну на Південному Бузі, створюється риборозплідний комплекс. Молодняк аборигенних і промислових видів риб запускатимуть у річку вище і нижче греблі Олександрівського водосховища. На виконання проектних робіт з будівництва риборозплідника у 2012 році було передбачено 2 мільйони гривень.

Охорона довкілля — одна зі складових великої програми екологічного та соціального розвитку регіону, яка 12 років діє у рамках будівництва Ташлицької ГАЕС. На її реалізацію щорічно спрямовується до 10 відсотків від усіх коштів, що надходять на спорудження станції. Так, за 12 років на розв’язання невідкладних соціальних і екологічних проблем регіону було перераховано понад 150 мільйонів гривень.

Южно-Україська АЕС — ініціатор багатьох соціально-відповідальних проектів для захисту своїх працівників та жителів міста. Виходячи на заслужений відпочинок, ветерани підприємства не залишаються за бортом. Тут щомісяця доплачують усім, у кого малий розмір державної пенсії. Ветерани користуються тими ж соціальними гарантіями, що й працюючі члени колективу. Так, у 2012 році пільгові путівки на оздоровлення в санаторіях і пансіонатах отримали понад 250 пенсіонерів АЕС. Не залишається поза увагою енергетиків і міська Рада ветеранів війни та праці. У рамках безстрокової благодійної акції «Ветеран» колектив енергокомплексу перераховує щомісяця до фонду міської Ради ветеранів понад 30 тисяч гривень.

Путівки на літній відпочинок, організація поїздок і екскурсій, ремонт приміщень і аварійних комунікацій — так енергетики виявляють свою турботу про підростаюче покоління міста.

Южноукраїнська плавчиха Ганна Дзеркаль у складі вітчизняної збірної двічі представляла Україну на світових Олімпійських іграх. У 2012 році в Лондоні в запливі на 200 метрів брасом Ганна встановила національний рекорд. Олімпійський характер і волю до перемоги южноукраїнській «золотій рибці» допомагали виховати тренери спорткомплексу «Олімп» атомної станції.

З такими шефами, як у нас, хіба можна без рекордів?!

Дослівно

Як зазначив «Голосу України» заступник генерального директора з кадрів та соціального розвитку Володимир Авраменко (на знімку), відкритий діалог став переломним моментом для порозуміння енергетиків із громадськістю.

— Наш колектив розуміє, що прийняти таке відповідальне рішення, як продовження роботи атомного блока на надпроектний термін у сьогоднішніх реаліях неможливо без залучення громадськості. Підприємство саме ініціювало процес громадського обговорення питання продовження терміну експлуатації енергоблока №1. У діалозі з жителями навколишніх районів ми спиралися на принципи відкритості та доступності інформації про свою діяльність. Для нас було важливим, щоб і населення реалізувало своє право на участь у процесі ухвалення рішень, пов’язаних із використанням ядерної енергії. Громадські слухання пройшли у містах Южноукраїнськ, Первомайськ і Вознесенськ, а також районних центрах Доманівка, Братське та Арбузинка. З людьми зустрілися провідні фахівці підприємства та його керівництво. Ми професійно обґрунтували питання безпеки першого енергоблока та дали відповідь на масу запитань, які хвилювали громадськість. Зверну увагу, громадські слухання мали толерантний характер, думку енергетиків люди сприймали позитивно. Найбільше запитань у них виникало щодо оцінки впливу енергоблока у понадпроектний період на навколишнє середовище, умови гарантування рівня його безпеки, збереження соціально-економічних компенсацій ризику для населення зони спостереження.

Пряма мова

Южноураїнський міський голова Євген Квасневський (на знімку) задоволений рівнем соціальної відповідальності трудового колективу ЮУАЕС перед громадою міста:

— Яку сферу життя не візьми — скрізь відчувається надійне плече енергетиків. Це і освіта, культура, спорт, транспорт, облаштування скверів та вулиць. У квітні поточного року переможцем конкурсу «Людина року» в регіоні стала художній керівник народного ансамблю спортивно-бального танцю «Натхнення» Людмила Самчинська. Нашу талановиту землячку обрано не випадково, адже Палац культури «Енергетик» ВП ЮУАЕС, на базі якого вже 25 років працює ансамбль, — один з найкращих у регіоні.

Довідково

Енергокомплекс на Південному Бузі, що в Миколаївській області, є відокремленим підрозділом ДП НАЕК «Енергоатом». Нині до його складу входять Южно-Українська атомна станція (три атомні енергоблоки сумарною потужністю 3000 МВт), Олександрівська гідростанція на річці Південний Буг (два гідроагрегати, сумарна потужність 11,5 МВт) і високоманеврена Ташлицька гідроакумулююча станція (в експлуатацію введено першу чергу: два гідроагрегати сумарною потужністю в генераторному режимі 320 МВт, у стадії будівництва друга черга — гідроагрегат №3, а загалом станція розрахована на шість гідроагрегатів загальною потужністю 900 МВт). За обсягами виробництва Южно-Український енергокомплекс забезпечує потреби в електричній енергії регіону з більш як п’ятимільйонним населенням.

Фото прес-служби підприємства.

Миколаївська область.