Акціонери групи «Метінвест», до складу якої входять два металургійні комбінати Маріуполя, вирішили законсервувати аглофабрику «Азовсталі» і перенести виробництво цієї сировини на комбінат імені Ілліча. 

Такий висновок представники холдингу надали робочій групі при міській раді, створеній після низки екологічних протестів восени цього року. Наймасовіший мітинг відбувся на початку листопада — участь у ньому взяли кілька тисяч осіб. Висловлювалися протестувальники, зокрема, і за закриття аглофабрики комбінату «Азовсталь», викиди якої потрапляли до житлових мікрорайонів. Невдовзі після мітингу «Метінвест» оголосив про призупинення роботи аглофабрики на місяць — для ревізії діяльності.

Тепер сировину для металургів вироблятимуть на аглофабриці комбінату імені Ілліча, яку обіцяють реконструювати з метою досягнення найвищих екологічних нормативів. 

Витрати на перенесення виробництва сировини з одного комбінату на інший становитимуть 59 мільйонів доларів на рік. 

Орієнтовна вартість проекту реконструкції — понад 300 мільйонів доларів, повідомила прес-служба холдингу. За попередніми оцінками, переобладнання підприємства завершать через 6—8 років.

«Рішення про консервацію аглофабрики «Азовсталі» і початок реконструкції аглофабрики комбінату імені Ілліча прийнято, насамперед, виходячи з інтересів мешканців Маріуполя. Вони узгоджувалися з акціонерами й підтримані ними як найоптимальніші з точки зору інтересів суспільства. Це конкретний крок на шляху до нормалізації екологічної ситуації в місті в рамках довгострокової інвестиційної програми на металургійних комбінатах «Метінвесту» в Маріуполі», — зазначив генеральний директор компанії Ігор Сирий.

На початку грудня власник компанії СКМ, до складу якої входить «Метінвест», Рінат Ахметов сказав, що інвестував у розвиток металургійних підприємств Маріуполя 2 мільярди доларів, і що комбінати — збиткові. «Незважаючи на кризу, ми інвестуватимемо й модернізуватимемо підприємства, — зазначив він. — Люди отримуватимуть хорошу роботу, пристойну зарплату та гідне життя. Їм буде чим дихати. Для цього ми маємо пройти разом надскладний шлях, і на це потрібне терпіння. Якщо вони зажадають від мене цього завтра, я — не чарівник».

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.