У п’ятьох районних бібліотеках Волноваської централізованої бібліотечної системи (ЦБС) відкрито «Центри вільного доступу до мережі Інтернет».

 

Тепер кожен мешканець міста або села може прийти до центру та скористатися комп’ютером (їх по два в кожній бібліотеці), вийти в Інтернет або зі своїм ноутбуком підключитися до мережі Wі-Fі. Не маєш навичок роботи з комп’ютерною технікою — тебе обов’язково навчать. Усі послуги — безплатні. Нові можливості відкрилися завдяки конкурсу програми «Бібліоміст», що його виграв цей район.

— Відвідувачів навчаємо найпростішому: приміром, як користуватися мишкою або клавіатурою. Далі — робота в Mіcrosoft Offіce, електронне листування, спілкування з друзями та родичами по скайпу; поетапне ознайомлення з процесом створення власного сайту. Підготувати реферат або курсову, знайти роботу, кохання чи ноти музичних творів — усе це допоможе зробити сучасна бібліотека, — пояснює директор ЦБС Тетяна Лата.

Свої вигоди відвідувачі Новотроїцької бібліотеки оцінили вже в день відкриття центру. Співробітники закладу допомогли мешканці селища Валентині Ус знайти на інтернет-сайті санаторій у Трускавці, забронювати місця та замовити залізничні квитки.

— Це неабияка розкіш та задоволення. Наскільки просто та зручно! Лише два натиски мишкою — от і весь клопіт! Для людей, а особливо пенсіонерів, які не можуть виїхати в місто, це щось надзвичайне. Хочу подякувати кожному, хто доклав зусиль до створення подібних комп’ютерних центрів, — каже Валентина Петрівна.

Молода мама Маргарита Волкова також хвалить новинки:

— З появою Інтернету в нашій бібліотеці все змінилося. Легко можна розв’язати будь-яку проблему — приміром, зареєструвати літню людину на отримання компенсації в Ощадбанку. Для мешканців нашого селища це — грандіозна подія.

Бібліотека в Новотроїцькому — в приватному секторі, і комп’ютерний центр тут — справжній порятунок, адже мешканці не мають ні комп’ютерів, ані Інтернету, навіть ксерокопію зробити немає де. І в Ольгінській бібліотеці свято. Особливо для сільради, бо досі вона не мала доступу до Інтернету. Почесне право перерізати червону стрічку отримав сільський голова Геннадій Барнацький та постійна читачка, представниця багатодітної родини, десятикласниця Інна Попенко.

У відкритті центрів також узяли участь менеджер тренінгових центрів програми «Бібліоміст» Олена Башун, регіональний представник програми Світлана Бойцова, директор Обласної наукової бібліотеки імені Крупської Людмила Новакова. Осучаснення бібліотеки істотно підкріпило її авторитет. Вона не втрачає постійних читачів, розширює коло нових відвідувачів, крокує в ногу з прогресом.

Волноваський район 

Донецької області.

Довідково 

Волноваська ЦБС об’єднує 38 бібліотек-філій: одна центральна районна, три для дітей, 30 сільських. Щорічно ЦБС обслуговує понад 33,5 тисячі користувачів. У фондах бібліотек — понад 700 тисяч книжок.

 

Червону стрічку перерізають сільський голова Геннадій Барнацький та Інна Попенко.

 

Фото надане Волноваською центральною бібліотечною системою.