Розпочала роботу Верховна Рада України сьомого скликання

Парламентська хроніка

Ранкове засідання 12 грудня

Урочистості, помножені на максимальне напруження, — такою була атмосфера у Верховній Раді у день відкриття нового парламенту. Традиційні ритуали з гімнами, хором, оркестром, квітами, обіймами і рукостисканнями переплелися із політичними пристрастями, які знову вирують у сесійній залі, кулуарах та під стінами відомої будівлі під куполом на Грушевського.

 

О 10-й ранку урочисте засідання з нагоди початку роботи Верховної Ради сьомого скликання відкрив глава парламенту попереднього шостого скликання Володимир Литвин. Він привітав новообраних народних депутатів із перемогою на виборах і побажав їм плідної та конструктивної роботи. На урочистому засіданні були присутні в. о. Прем’єр-міністра Микола Азаров і члени Кабінету Міністрів України, перший Президент України Леонід Кравчук, голови Верховної Ради попередніх скликань, голови судів, НБУ, Фонду держмайна, Антимонопольного комітету, СБУ, Вищої Ради юстиції, обласних рад, народні депутати попередніх скликань, Уповноважений з прав людини, Голова Рахункової палати, представники дипломатичного корпусу та лідери релігійних конфесій.

Відповідно до Конституції найстарший за віком народний депутат — Юхим Звягільський (Партія регіонів) — виголосив текст присяги. Народні депутати слухали присягу стоячи. Пролунав духовний гімн України — «Боже, великий, єдиний, нам Україну храни» у виконанні Національного заслуженого академічного народного хору імені Г. Верьовки. В. Литвин оголосив перерву до 12-ї години для підписання народними депутатами тексту присяги, після чого народні обранці отримають картки для голосування. Депутати підписували присягу в кулуарах парламенту на третьому поверсі під об’єктивами телекамер та фотоапаратів.

У перший день роботи нового парламенту яскравих шоу не бракувало. Перед урочистим засіданням парламенту біля входу до сесійної зали виникла сутичка між депутатами — представники об’єднаної опозиції намагалися не пропустити до «святая святих» двох своїх колег — депутатів Олександра та Андрія Табалових, батька і сина, котрі обрані в мажоритарних округах від «Батьківщини», однак напередодні заявили про відмову входити до фракції «Батьківщина». А на вулиці на засніженій площі довкола будівлі парламенту протестували невідомо проти чого оголені представниці руху FEMEN. Дівчат довелося вгамовувати правоохоронцям, а ось депутати розбиралися самі. Обранці від «Батьківщини» на відкриття сесії прийшли в однакових чорних светрах із написом на спині «Свободу політв’язням». Декілька разів вони скандували «Ганьба тушкам». Після підписання присяги представники «Батьківщини» і «Свободи» заявляли про готовність до радикальних дій. Водночас той, хто звик завжди перемагати кулаками — лідер партії «УДАР» боксер Віталій Кличко — заявив, що робитиме все можливе для запобігання бійок у новій Раді. Володимир Литвин не раз закликав депутатів заспокоїтися і розв’язувати внутрішньофракційні проблеми у своїх колективах. Такої самої думки дотримувалися і регіонали.

Після перерви у сесійній залі зареєструвалося 394 депутати. Володимиру Литвину довелося провести реєстрацію ще раз, бо не всі нові обранці навчилися користуватися картками. З другої спроби зареєструвався 431 депутат.

Володимир Литвин оголосив про припинення повноважень Верховної Ради шостого скликання, а найстарший за віком депутат Юхим Звягільський оголосив про відкриття першого пленарного засідання нового парламенту. У виконанні хору імені Г. Верьовки пролунав Державний гімн України.

Потім було сформовано Тимчасову президію Верховної Ради, члени якої вестимуть пленарні засідання до обрання керівництва парламенту. Відповідно до Регламенту, Тимчасова президія складається із шести депутатів — до неї увійшли голова Підготовчої депутатської групи Володимир Литвин та по одному представнику від політичних партій.

Партію регіонів у Тимчасовій президії представляє Олександр Єфремов, «Батьківщину» — Андрій Кожем’якін, «УДАР» — Віталій Ковальчук, «Свободу» — Руслан Кошулинський, КПУ — Петро Симоненко.

Коли депутати перейшли до розгляду питання про формування фракцій, представники опозиційних політичних сил порушили питання щодо складання присяги депутатами Табаловими.

Віталій Кличко («УДАР») почав вимагати оприлюднити точне число депутатів, котрі прийняли присягу.

Арсеній Яценюк («Батьківщина») заявив, що відповідно до статті 79 Конституції та статті 14 закону про Регламент Олександр і Андрій Табалови не є народними депутатами і не мають права працювати в парламенті, оскільки вони не склали присягу у визначений спосіб.

Окрім того, А. Яценюк заявив, що у новому парламенті фракції КПУ не може бути, бо стаття 58 Регламенту чітко визначає порядок формування фракцій. За його словами, фракції можуть утворювати ті політичні сили, які перемогли на виборах за партійними списками і мають депутатів в одномандатних округах. А комуністи депутатів-мажоритарників до парламенту не провели.

Олег Махніцький («Свобода») сказав: «Дуже погано розпочинати роботу в такий урочистий день із порушення закону». На його погляд, двоє депутатів, які не склали присягу в парламенті привселюдно, не можуть бути депутатами. «Свободівці» також наполягали, що комуністи не можуть утворювати свою фракцію. Натомість Михайло Чечетов (Партія регіонів) закликав на старті роботи нового парламенту витратити мінімум часу на організаційні проблеми.

«Це проблеми фракції «Батьківщини» — нехай на фракції розберуться з цими двома людьми, хто їх делегував до парламенту», — сказав Чечетов і закликав колег до плідної роботи.

Комуніст Адам Мартинюк стверджував, що у правої частини залу з’явилися проблеми, які не є проблемами всього парламенту. «Всі депутати, які підписали присягу, вважаються такими, що склали присягу», — сказав Мартинюк. А щодо фракції КПУ додав: «Комуністи у парламенті були, є і будуть».

Олег Ляшко, виступаючи від позафракційних, заявив: «Проблема тушок — це проблема не політичної сили, яка їх породила, а проблема країни, проблема вибору. Бо люди голосували за одні політичні сили, а у парламенті під тиском відбувається зрада виборців».

Парламентарій стверджував, що депутати Табалови склали присягу не в парламенті, а «десь у кутку».

Зрештою, В. Литвин закрив ранкове засідання і доручив парламентському апарату підготувати інформацію щодо складання присяги Табаловими. А депутатам — делегувати до складу лічильної комісії по одному представнику від двадцяти. Михайло Чечетов заявив журналістам, що на вечірньому засіданні парламентарії працюватимуть «до упору».

Перед початком вечірнього пленарного засідання народні депутати від ВО «Свобода» спиляли «болгаркою» металеву огорожу біля будівлі Верховної Ради з боку Маріїнського палацу (на знімку внизу), де раніше був прохід. Кілька десятків громадян, котрі перебували в Маріїнському парку, підійшли до парламенту. Однак загін «беркутівців» оточив вхід до Верховної Ради.

Головуючий на вечірньому пленарному засіданні член Тимчасової президії Олександр Єфремов (Партія регіонів) оголосив про сформування п’яти депутатських фракцій і груп у Верховній Раді сьомого скликання.

Фракція Партії регіонів налічує 210 народних депутатів, головою фракції обрано Олександра Єфремова. До депутатської фракції «Батьківщина» увійшли 99 депутатів, головою фракції обрано Арсенія Яценюка. Депутатська фракція «УДАР» налічуватиме 42 депутати, головою фракції обрано Віталія Кличка. Фракція ВО «Свобода» — 37 депутатів, голова фракції — Олег Тягнибок. Фракція Комуністичної партії складається із 32 депутатів, головою фракції обрано Петра Симоненка. У фракції буде 33 депутати, бо депутат Євген Мармазов ще не склав присягу, оскільки перебуває на лікарняному. Опозиція почала протестувати проти створення фракції КПУ, оскільки це, на її думку, суперечить Регламенту.

Депутати взяли до відома доповідь Голови Верховної Ради попереднього шостого скликання Володимира Литвина щодо законодавчої роботи парламенту, яку було роздано у письмовому вигляді. Після того, як головуючий оголосив розгляд питання про лічильну комісію, представники опозиції оточили парламентську трибуну, вимагаючи перерву. О. Єфремов відмовився оголосити перерву, посилаючись на те, що він не має права цього робити за Регламентом. Член Тимчасової президії Руслан Кошулинський оголосив перерву на вимогу двох фракцій: «Батьківщина» та «Свобода». Станом на 16.30 роботу парламенту було заблоковано. Зрештою О. Єфремов оголосив «технічну перерву».

Депутати вітали із Днем народження свого колегу Михайла Опанащенка.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ; Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua

 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

 

Найстарший за віком народний депутат України Юхим Звягільський (Партія регіонів) виголошує текст присяги (вгорі).
Представники опозиції виштовхують з сесійної зали Верховної Ради України двох депутатів Олександра і Андрія Табалових з вигуками «Тушки, геть!».
Народні депутати від Партії регіонів Яків Табачник і Юрій Іванющенко (праворуч).
Представники партії «УДАР» вперше вставляють картки для голосування у гнізда системи «Рада».
Тимчасова президія (зліва направо): Андрій Кожем’якін, Петро Симоненко, Руслан Кошулинський, Володимир Литвин, Олександр Єфремов, Віталій Ковальчук.