«Наш уряд прийняв країну фактично у дефолтному стані. Ми понад два роки робили все можливе, постійно долаючи внутрішні та зовнішні несприятливі умови», — так в. о. прем’єра Микола Азаров (на знімку) під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів оцінив зроблене його урядом за попередні два роки.

Водночас він визнав, що не все задумане реалізовано. «Передусім це стосується перегляду несправедливих умов постачання російського газу», — сказав він та додав, що хоч Україна вже другий рік є учасником Європейської енергетичної хартії й виконує взяті на себе зобов’язання, проте очікування, що у зв’язку з приєднанням України до цієї хартії, Євросоюз займе активнішу позицію щодо наших переговорів про перегляд дискримінаційної угоди з Росією та щодо участі у газотранспортному консорціумі, досі не реалізувалися.

М. Азаров запевнив, що попри відставку уряд продовжить виконання покладених на нього повноважень — загострюється друга хвиля світової кризи, тому жодних «відпускних настроїв» бути не може. «Саме тому особлива відповідальність покладена на нас Президентом — продовжувати виконувати обов’язки до затвердження нового складу уряду. Це має забезпечити пряму конституційну норму про безперервність роботи виконавчої влади. А також забезпечити послідовність політики, котра, хоча б що там казали опоненти, була успішною в реальних умовах, які склалися», — підкреслив М. Азаров.

На підтвердження цієї тези він нагадав, що порівняно з 2009 роком зростання ВВП становить майже 11%. І хоч країна досі ще не вийшла на докризові показники економічного розвитку, проте, на його думку, інвестиційний клімат в Україні нині значно привабливіший, ніж до кризи. «Кількість податків та зборів скорочено вдвічі, з 43 до 23, ставки основних податків значно зменшено: на прибуток з 25% у 2010 році до 21% в поточному і до 19% з наступного року та до 16% у 2014 році. Податок на додану вартість з 20% у 2010 році знизиться в 2014 році до 17%», — сказав в. о. прем’єра.

В. о. глави уряду також повідомив, що тільки у 2012 році середня заробітна плата зросла на 402 гривні на місяць, що понад 1,5 мільйона пенсіонерів отримали прибавку на більш як 150 гривень на місяць та майже 13 мільйонів пенсіонерів — на 142 гривні більше.

Одним із найближчих завдань уряд вважає ухвалення держбюджету на 2013 рік. «На превеликий жаль, він знову антикризовий, оскільки світова криза знову наступає на Україну», — сказав в. о. прем’єра, додавши, що саме тому цей документ має відповідати реальним ресурсам економіки. «В цьому бюджеті ви не знайдете побажань: чого б нам хотілося, зокрема і в цілому, якби все було краще, ніж є. Натомість, в цьому бюджеті ми знаходимо відповіді: як забезпечити стабільність економіки, стабільність доходів людей, стабільність соціального захисту в жорстких умовах падіння зовнішніх ринків», — сказав М. Азаров.

М. Азаров також прокоментував дискусію із Світовою організацією торгівлі намірів України переглянути мита на деякі товари. «Уряд розраховує на розуміння членів Світової організації торгівлі в питанні модифікації зв’язаних ставок тарифних поступок України.

Зазначене стосується тільки окремих видів товарів, що становить лише 3% від загальної кількості у Митному тарифі. Ми хочемо більше захищати український ринок, щоб дати шанс вітчизняним виробникам в цей важкий час світової кризи. І ми маємо на це повне право. Так само, наприклад, норвежці захищають свій ринок сирів», — сказав М. Азаров, додавши, що все відбувається у відповідності до чинних правил СОТ шляхом переговорів і консультацій із зацікавленими країнами. «Це не означає автоматичного підвищення діючих ставок ввізного мита. Адже Туреччина, Канада, Бразилія, Австралія, Індія та практично всі країни 

G-20 можуть в рамках діючих правил СОТ підняти свої мита, наприклад, на сільгосппродукцію з 10—15% до 11—150%. Чим же ми гірші», — запитав М. Азаров.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua

ЦИФРА

Проект держбюджету на 2013 рік передбачає порівняно з 2012 роком збільшення на 104 гривні середньомісячної пенсії, на 260 гривень —середньомісячної зарплати та на 2000—7400 гривень — допомоги на першу-третю дитину.