Парламентська хроніка 

Ранкове засідання  4 грудня
 
Учора Верховна Рада прийняла в першому читанні поданий Кабінетом Міністрів законопроект про Державний бюджет України на 2013 рік. Документ представляв перший заступник міністра фінансів Анатолій М’ярковський. Уряд стверджував, що бюджет гарний, реальний і оптимістичний. Натомість чимало депутатів вважали документ економічно не обґрунтованим і антисоціальним. Остаточно затвердити фінансовий кошторис країни народні обранці планують у четвер, 6 грудня, ще нинішнім складом парламенту. Щоб країна увійшла в новий рік із новим бюджетом.
Перед та під час розгляду в сесійній залі проекту держбюджету пристрасті зашкалювали. Під час виступів від фракцій Арсеній Яценюк від імені опозиційних фракцій «БЮТ-«Батьківщина» та «НУ—НС» заявив, що нинішній склад парламенту не має морального права ухвалювати державний кошторис на наступний рік, а уряд, який уже пішов у відставку, навіть не мав права вносити його проект. Комуністи заявили, що не голосуватимуть за бюджет, оскільки цей документ, за словами Петра Симоненка, є «антисоціальним», у ньому скасовуються всі пільги для соціально не захищених категорій громадян.
Коли глава парламенту Володимир Литвин оголосив про представлення проекту держбюджету-2013, Сергій Сас («БЮТ- «Батьківщина») звернув увагу на те, що за Конституцією наслідком відставки Прем’єр-міністра є відставка уряду. А за Регламентом розгляд проекту закону про держбюджет припиняється і має відновитися після сформування нового складу Кабміну. На це В. Литвин повідомив, що мав розмову з урядом, депутатами і юристами, але однозначного трактування з цього приводу немає. Позиція уряду полягає у тому, що він подав проект бюджету ще до його відставки.
Доповідаючи внесений урядом проект бюджету-2013, перший заступник міністра фінансів Анатолій М’ярковський зауважив, що при підготовці бюджету уряд взяв за основу такий сценарії розвитку економіки, що передбачає зростання ВВП на 3,4% та зростання споживчих цін на 4,8%. При формуванні дохідної частини враховано розширення джерел доходів за рахунок введення в дію з 1 січня податку на нерухоме майно, а також віднесення плат за ліцензію, сертифікацію до джерел доходів місцевих бюджетів, зниження ставок податку на прибуток з 21 до 19%, надання державної податкової соціальної пільги, а також урахування податкового кредиту при визначенні оподаткування фізичних осіб. Порівняно з варіантом документа, запропонованим у вересні 2012, дохідну частину бюджету зменшено.
Загальний обсяг видатків на надання кредитів заплановано в сумі 424 млрд. грн., у тому числі, на пенсійне забезпечення — 8,7 млрд. грн., на допомогу сім’ям з дітьми, інвалідам з дитинства — 9,3 млрд. грн., на нові розміри мінімальних зарплат — 9,8 млрд. грн. Витрати на Пенсійний фонд плануються в сумі 83,2 млрд. грн., що на 18,7 млрд. грн., або на 29%, більше, ніж у 2012 р.
Голова Комітету Верховної Ради з питань бюджету Валерій Баранов (фракція Народної партії) повідомив, що в членів комітету не було можливості проаналізувати текст проекту бюджету та його показники і надати належну оцінку стану врахування положень Основних напрямків бюджетної політики (Бюджетної резолюції) відповідно до Бюджетного кодексу. Однак неприйняття закону про держбюджет-2013 до початку нового року, за його словами, матиме негативні наслідки. Бо, по-перше, діятимуть межі, визначені в статті 41 Бюджетного кодексу, зокрема, проведення поточних видатків, фінансування захищених статей відбуватиметься на рівні не більше, аніж 1/12 обсягу призначень 2012 року. По-друге, буде заборонено збільшувати капітальні видатки, видавати кредити з бюджету, а також не підвищуватимуться соціальні стандарти і гарантії. По-третє, державні запозичення можуть спрямовуватися лише на погашення держборгу, а державні гарантії не надаватимуться. Окрім того, буде зупинено процес затвердження місцевих бюджетів, оскільки це напряму залежить від визначення міжбюджетних трансфертів у законі про держбюджет.
Під час обговорення Владислав Лук’янов запевнив, що проект держбюджету-2013 має реалістичний характер. Відставлений уряд мав прозвітувати про свою діяльність та про виконання цьогорічного бюджету, а доповідати проект бюджету мусять Прем’єр-міністр і міністр фінансів, а не заступник міністра, вважає заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко. Він також звернув увагу на те, що в законопроекті на тлі зменшення соціальних показників закладено збільшення видатків на утримання силових структур: прокуратури — майже на 21%, МВС — на 3,3%, СБУ — 4,8%, а також судової адміністрації. «Соціальним ударом по Збройних силах» і «пожежовибухонебезпечним» назвав проект державного кошторису і регіонал Олександр Кузьмук. Бо в законопроекті передбачається скорочення видатків на будівництво житла для військовослужбовців. «Боляче, що знову не додається селу та на соціальну сферу», — стверджувала Катерина Ващук (Народна партія). Катерина Самойлик (КПУ) звернула увагу на те, що в законопроекті зменшено фінансування освіти та науки на шість мільярдів гривень. А лідер КПУ Петро Симоненко навіть попередив: «Готуйтесь знову до штурму Верховної Ради, бо в бюджеті не фінансуватимуться програми чорнобильців, афганців». Олександр Бондар («НУ-НС») припустив, що урядовий бюджет є одним із фінансових механізмів залучення новообраних депутатів-самовисуванців до фракції Партії регіонів у майбутньому парламенті. Андрій Павловський («БЮТ- «Батьківщина») також розкритикував проект державного кошторису за скорочення соціальних видатків.
За словами Олега Ляшка (позафракційний), законопроект про державний бюджет на 2013 рік — це «бюджет ганьби». «В інших країнах підвищують податки для багатих, а в нас підвищують податки для бідних, адже запровадження 15-відсоткового податку на обмін валюти — це податок на бідних людей», — констатував народний обранець і резюмував, що представлений урядом основний фінансовий документ веде до одного — олігархи стають багатшими, бідні стають біднішими. «Цей бюджет не є бюджетом стимулювання економічного розвитку. Тут немає ніякого зростання видатків на зміцнення енергонезалежності України, на створення робочих місць, у першу чергу для молоді, на кредитування житла для молодих сімей», — додав він. Утім, за його словами, збільшені видатки на органи влади, прокуратуру, а також на міліцію, щоб вона «ретельніше дубасила громадян, які виходять захищати свої права».
Уряд у проекті держ-бюджету на 2013 рік заклав зростання рівня прожиткового мінімуму до 1108 гривень із 1 січня та до 1176 гривень — із 1 грудня наступного року. Також з 1 січня 2013 року плановано підняти мінімальну заробітну плату на 7% — до 1147 гривень, а з 1 грудня 2013 року ще на 7,5% — до 1218 гривень.
Депутати схвалили проект постанови «Про особливості процедури розгляду і прийняття проекту закону про Державний бюджет України на 2013 рік», запропоновану В. Барановим та В. Лук’яновим, і внесли зміни до календарного плану: вечірнє засідання вирішено не проводити, упродовж двох днів народні обранці опрацьовуватимуть проект бюджету в комітетах, а остаточно його прийняти планують 6 грудня.
Парламент також проголосував за внесення змін до закону про держбюджет-2012, додатково виділивши кошти місцевим бюджетам для фінансування виплат зарплат працівникам бюджетної сфери на 1 мільярд 370 мільйонів гривень. Водночас зменшуються видатки за деякими цільовими державними програмами на понад мільярд гривень. Це дасть змогу уряду до кінця року повністю погасити заборгованості з виплат зарплат бюджетникам.
Депутати вітали з днем народженням Володимира Бондаренка, Юлію Ковальову, Святослава Олійника та Олега Ляшка.
 
ПРОГНОЗ
 
* Прогноз доходів зведеного державного бюджету на 2013 рік становить 463,1 млрд. грн., або 29,4% до ВВП. 
* Проект держбюджету-2013 передбачає номінальний ВВП — 1 трлн. 576 млрд. грн., зростання ВВП — 3,4%, інфляцію — 4,8%, дефіцит бюджету — 3,2% від ВВП.
* Обсяг державних запозичень у 2013 році плановано в сумі 129,4 млрд. грн., зовнішніх — 36,5%, внутрішніх — 92,9%. Державний борг на кінець 2013 року прогнозується у сумі 483 млрд. грн.
 
А ЯК У НИХ
 
Дефіцит держбюджету Японії у 2012—2013 роках, відповідно, становить 10% і 9% від ВВП, у США — 9% і 7%, в Іспанії — 7% і 6%, у Франції — 5% і 3,5%.
 
Петро Писарчук, Юлія Ковальова.
 
Юрій Одарченко, Сергій Веліжанський, Андрій Павловський.
 
Володимир Наконечний, Тамара Єгоренко, Олександр Єгоров.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua