На виплату грудневої зарплати працівникам шкіл, дошкільних та позашкільних закладів, які фінансуються із місцевих бюджетів Донецької області, бракує 200 мільйонів гривень. Про це «Голосу України» повідомила голова обласної організації профспілки працівників освіти і науки Ася Горшкова. У середу пленум організації прийняв звернення до Прем’єр-міністра Миколи Азарова із проханням розв’язати цю проблему.
Ситуацію непередбачуваною важко назвати: ще на початку року в містах та районах звернули увагу на те, що кошти на фінансування освіти, які передаються на місця Міністерством фінансів, менші від потреби.
Зокрема, у Маріуполі дефіцит коштів на виплату зарплати вчителям становив майже 34 мільйони гривень. У січні цього року в місті навіть обговорювали перспективу неоплачуваних відпусток для працівників шкіл, однак місцева влада вирішила не збурювати колективи і запропонувала використати кошти, передбачені на четвертий квартал року. У місті покладали надії на те, що завдяки успішній роботі підприємств зможуть перевиконати показники бюджету і профінансувати школи.
Такі само сподівання висловлювали і в інших містах та районах. Однак падіння обсягів виробництва призвело до того, що за підсумками 10 місяців року 25 міст і районів із 45 не отримали запланованих бюджетних надходжень. Тому тепер освітяни звертаються по допомогу до Києва. Інакше доведеться йти на скорочення робочого тижня, неоплачувані відпустки тощо.
Спробу вжити непопулярні заходи здійснило днями керівництво Донецького національного технічного університету: у місцевих ЗМІ з’явилося повідомлення, що співробітникам навчального закладу запропонували написати заяви на неоплачувану відпустку з 8 по 20 січня. Така економія дала би змогу вишу заплатити за комунальні послуги, оскільки грошей одночасно і на зарплату, і на «комуналку» не вистачає.
— Це розглядалося як один із варіантів, ніхто людей у відпустки без оплати не відправляє, — заперечила Ася Горшкова. — Ми як профспілка були категорично проти такого кроку, і ректор університету погодився з нашими аргументами. У вівторок університет повністю розрахувався за комунальні послуги за листопад. Що буде у грудні — не відомо, знову пишемо листи і звертаємося до Києва.
Технічний університет фінансується з державного бюджету і, за словами лідера обласної організації профспілки, не отримав цього року на оплату комунальних послуг ані копійки. «Вони завжди платили із позабюджетних коштів. Але цього року контрактників мало, і університет опинився у важкому становищі. У нього найбільше корпусів, гуртожитків, які потрібно опалювати, освітлювати. Така само ситуація в інших технічних вишах, наприклад, Донбаській державній машинобудівній академії, але в національному технічному — найважча», — розповіла Ася Горшкова.
Донецька область.