Прем’єр Микола Азаров вважає, що ситуацію із деякими «некритичними затримками виплати зарплати» використовують для політичних спекуляцій і нагнітання напруженості. Про це він заявив під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів.

«Ми перевірили сигнали, повідомлення про невиплату, які з’явилися першими. В кожному, підкреслюю, в кожному із перевірених регіонів вільних та нерозподілених коштів на рахунках місцевої влади набагато більше, ніж заборгованість із заробітної плати! Парадокс. Додатковий ресурс, який був наданий областям з державного бюджету минулого місяця, спрямовувався не на зарплату, а на інші видатки. Я розумію, що «інші видатки» — це, припустимо, ремонт і обладнання шкіл, дитячих садків, лікарень, що також абсолютно необхідно робити. Але ще раз повторюю: виплата заробітної плати безумовно має бути на першому місці. Розрахувався з людьми, з бюджетниками — тільки після цього дозволяй собі ще якісь витрати», — сказав він.

У зв’язку з цим глава уряду доручив міністрам фінансів та соціальної політики провести сьогодні всеукраїнську селекторну нараду з усіма керівниками регіонів та з’ясувати причини окремих випадків затримки зарплати. «Доручаю також негайно надати фінансову допомогу в тих випадках, коли вона об’єктивно необхідна. Але при цьому я вимагаю спитати з керівників регіонів: як використовувалися за останні місяці бюджетні кошти. На превеликий жаль, є непоодинокі випадки, коли окремі чиновники, розраховуючи, що на виплату заробітної плати уряд завжди допоможе, використовують фінансові ресурси не на першочергові цілі. А я категорично наполягаю, що виплати заробітної плати та соціальні виплати мають бути на першому місці», — заявив прем’єр.

Утім, про те, що затримки з виплатою зарплати таки можуть мати економічне підґрунтя, свідчить визнання главою уряду факту гальмування економіки. «Гальмування темпів економічного зростання протягом року відбулося через цілий ряд економічних, в основному, зовнішніх причин. Зараз вони з’ясовані, проаналізовані, висновки з них зроблені. Ряд заходів уже здійснюється», — зазначив прем’єр, додавши при цьому, що «питання стоїть дуже гостро: як Україні знайти власний курс під час другої хвилі економічної кризи».

Акцентуючи увагу на пошуку «власного курсу», глава уряду, по-перше, закликав пам’ятати аксіому, що крім нас самих наші інтереси ніхто не захистить, по-друге, що курс виходу з кризи може спиратися тільки на власні сили, і, по-третє, усвідомити, що правильно визначений курс і єдність усередині України дозволять нам вийти з кризи сильнішими.

За словами М. Азарова, саме про це йшлося під час учорашнього з’їзду Федерації роботодавців України. «У пошуках шляхів виходу з кризи і уряд, і роботодавці — партнери, союзники. Зайвий раз ми переконуємося, що повинні спільно зробити максимум можливого для розвитку внутрішнього виробництва, внутрішнього ринку. Ще активніше просувати українську продукцію на традиційних і нових зовнішніх ринках. І головне — ми повинні боротися за збереження кожного робочого місця», — сказав прем’єр. На підтвердження цієї тези він навів такі цифри: кожен відсоток збільшення імпорту — це мінус 5 тисяч робочих місць в Україні, і навпаки — кожен відсоток збільшення експорту — це робота для 5 тисяч українських працівників.

Задля підтримки внутрішніх виробників уряд обіцяє й надалі знижувати податкове навантаження. «Ставка податку на прибуток з 2012 року становить 21%, а в 2013-му буде 19%, з 2014-го — лише 16%. З 2014 року зменшиться ставка податку на додану вартість: з 20% до 17%. Скасовано дві третини податків і зборів, запроваджено «канікули» з податку на прибуток новоствореним підприємствам з доходом до трьох мільйонів гривень і персоналом до 20 осіб. Тобто встановлено «канікули» для малого бізнесу», — сказав М. Азаров.

Крім податкового сприяння, уряд планує серйозно змінити пріоритети бюджетних закупівель у бік вітчизняних товарів і послуг. «Відповідні завдання поставлені всім міністерствам і відомствам», — запевнив прем’єр. За його словами, держава також ініціюватиме нові механізми підтримки, зокрема, кредитування експорту. «Без потужної спеціалізованої фінансово-кредитної підтримки нашим експортерам не виграти конкуренцію. Упевнений, що незабаром спільними зусиллями нам вдасться побудувати систему експортної підтримки, коли іноземні покупці отримуватимуть українські товарні кредити для придбання українських літаків, кораблів, турбін, компресорів, гірничих машин тощо», — пообіцяв М. Азаров.

Оцінюючи перспективи побудови «LNG-термінал», прем’єр припустив, що зріджений газ буде удвічі дешевший за російський. А загалом з виходом на повну потужність термінала в порту «Південний» Україна зможе отримувати понад 10 мільярдів кубометрів газу на рік, а це майже половина тих обсягів газу, які ми сьогодні фактично купуємо в Росії. Одночасно із підготовкою до спорудження потужностей з регазифікації і зберігання газу розпочато будівництво газопроводу для підключення термінала до газотранспортної системи України. «Фактично Україна зробила перший крок до того, щоб стати самостійним гравцем на газовому ринку. Диверсифікація імпорту енергоносіїв — найбільш ефективний спосіб зниження залежності української економіки від дорогого російського газу і забезпечення національної енергетичної безпеки. А це для України зараз — базова умова для стабільного розвитку економіки. Зріджений газ для нас буде вдвічі дешевший за російський», — переконаний прем’єр.

Тож уряд очікує, що завдяки роботі термінала вдасться знизити собівартість продукції вітчизняної металургійної та хімічної промисловості, що дозволить забезпечити конкурентоспроможність традиційного українського експорту.

ДОСЛІВНО

Микола Азаров: 

«Уряд ухвалить рішення про виділення додаткових коштів на виплату заробітної плати у грудні».

На передньому плані (зліва направо): перший заступник міністра культури України Юрій Богуцький, міністр фінансів України Юрій Колобов, віце-прем’єр-міністр — міністр соціальної політики України Сергій Тігіпко.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.